Apple відкладає перехід iPhone на власні модеми 5G — покладатиметься на Qualcomm щонайменше до 2024 року

Опубликовал
Володимир Скрипін

Qualcomm під час квартального звіту між іншим повідомила, що планує виготовити «переважну більшість» модемів 5G для майбутньої лінійки смартфонів iPhone 2023 року. Це означає, що Apple щонайменше на рік відклала перехід iPhone на власні модеми 5G — раніше повідомлялося, що саме лінійка iPhone 2023 року ознаменує відмову від модемів Qualcomm та поетапний перехід на власні рішення аналогічно тому, як позбулася процесорів Intel у комп’ютерах Mac (лишився тільки Mac Pro, який ось-ось оновлять).

Наприкінці 2021 року Nikkei повідомляв, що у лінійці iPhone 2023 року Apple перейде на власні модеми 5G, які випускатиме TSMC за техпроцесом  4 нм. Водночас Qualcomm прогнозував, що отримає лише 20% загального обсягу замовлень на модеми для iPhone 2023 року. Та під час конференц-дзвінка з обговоренням квартальних результатів в середу фінансовий директор Qualcomm Акаш Палхівала повідомив, що тепер компанія очікує отримати «левову частку замовлень на модеми 5G для iPhone у 2023 році». Ба більше, Qualcomm очікує на мінімальний дохід від продажів продуктів Apple у 2025 фінансовому році. Це може свідчити, що власні модеми Apple з’являться в iPhone не раніше 2025 року.

Вочевидь, Apple зіштовхнулася з труднощами у розробці власних модемів стільникового зв’язку. У червні відомий аналітик Apple Мін-Чі Куо розповідав, що Qualcomm стане ексклюзивним постачальником модемів 5G для iPhone 2023 року після того, як Apple, ймовірно, «зазнала невдачі» з розробкою власного модема. А Марк Гурман з Bloomberg у липні повідомив, що «близько року тому» прототипи модемів Apple мали проблеми з перегріванням.

Що б там не відбувалося за лаштунками, наразі все вказує, що Qualcomm постачатиме модеми щонайменше для ще одного покоління iPhone. Зважаючи на непростий святковий сезон 2022 року (начебто iPhone 14 Plus та базовий iPhone 14 продаються гірше, ніж очікувала Apple), можливо, воно й на краще.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Чому для Apple так важливо відмовитися від модемів Qualcomm в iPhone

Відповідь очевидна: Apple дотримується власної стратегії — зменшення залежності від інших компаній та максимізація власних прибутків. А ще тут потрібно пригадати давню історію “любовного” трикутника Apple-Qualcomm-Intel — на початку 2017 року вибухнув конфлікт між Apple та Qualcomm, який врешті переріс у масштабну судову тяганину по всьому світу. І спочатку здавалося, що патентним чварам між Qualcomm і Apple, що за своїм масштабом нагадувало протистояння Apple і Samsung, немає кінця. Та перед черговим витком розвитку у квітні 2019 року Apple і Qualcomm несподівано для всіх (і особливо для Intel) примирилися — вони знову стали діловими партнерами, врегулювавши багаторічну патентну суперечку шляхом підписання відповідної ліцензійної угоди. Згодом усі дізналися, що цей мир обійшовся Apple дуже недешево — виробнику iPhone довелося виплатити Qualcomm близько $4,5 млрд компенсації.

Intel через цей несподіваний поворот подій вимушено продав Apple частину модемного бізнесу за $1 млрд та зазнав при цьому «багатомільярдні збитки». Майже відразу процесорний гігант поскаржився американському регулятору, що Qualcomm нечесними методами витіснила його з ринку модемів для смартфонів. Однак у серпні 2020 року Qualcomm здобула перемогу у суперечці з Федеральною торговою комісією США (Federal Trade Commission, FTC) про порушення антимонопольного законодавства, що поставило крапку у цій драматичній справі.

Disqus Comments Loading...