Arm націлюється на $10 млрд IPO: Amazon, Apple, Samsung, Nvidia, Qualcomm та Intel вишикувалися в чергу за акціями

Опубликовал
Юрій Орос

SoftBank Group, головний інвестор розробника архітектури мікрочипів готує Arm до первинного розміщення акцій (IPO), під час яких планується залучити від $8 млрд до $10 млрд та вийти на оцінку від $60 млрд до $70 млрд.

Великі технологічні компанії, і особливо виробники чипів вже вишикувалися в чергу, щоб стати інвесторами стрижневого для ринку мобільних процесорів підприємства, передає Reuters (1, 2). Серед них Alphabet, Nvidia, Apple, Samsung, Qualcomm, Intel. Останнім до їх числа долучився Amazon, підкреслюючи важливість технологій Arm для хмарних обчислень Amazon Web Services та власних розробок.

Рішення про розміщення акцій на біржі прийшло до SoftBank після того, як їм відмовили в продажі Arm компанії Nvidia за 40 млрд доларів. Угода викликала заперечення антимонопольних органів США та Європи.

За словами експертів Arm сподівається, що залучення основних інвесторів з-поміж виробників процесорів та інших мікросхем зміцнить зв’язки з провідними клієнтами. Одночасно IPO вкрай необхідне для SoftBank, який зробив багато невдалих ставок на технологічні стартапи.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Чому Arm?

Arm — це скорочення від Advanced RISC Machines, британська компанія створила RISC-архітектуру процесорів (яку часто називають архітектурою ARM), яка є домінантною для ринку портативних цифрових пристроїв.

Arm Ltd не виготовляє і не продає мікропроцесори, а створює стандарти процесорних ядер, як-от Cortex або Mali. А виробники (Qualcomm Snapdragon, Samsung Exynos, Amazon створює Arm-чип Graviton і далі по списку), вже створюють дизайн процесора, використовуючи запропоновані ядра Arm як пазли.

Через проблеми SoftBank намагався підняти вартість ліцензій на розробки Arm, проте зараз може створитися певний консорціум із клієнтів. Жоден із них не матиме місця в раді директорів, але це дасть їм можливість певного контролю у разі спільного рішення.

Остаточне рішення про IPO Arm приймуть не раніше серпня. SoftBank очікує отримати 8-10 млрд доларів за первинне розміщення акцій.

 

 

Disqus Comments Loading...