Рубрики НовиниWTF

Астронавти МКС нарешті знайшли втрачений помідор, який пробув у космосі 8 місяців

Опубликовал
Катерина Даньшина

Довгий час астронавти думали, що овоч з місцевого мініврожаю тишком-нишком з’їв їхній колега.

Залишки крихітного помідора, втраченого астронавтом NASA Френком Рубіо після збору врожаю, вирощеного поза Землею в березні, знайшлися на Міжнародній космічній станції (МКС) через вісім місяців.

«Нашого хорошого друга Френка Рубіо, який вже повернувся додому, звинувачували протягом тривалого часу в тому, що він з’їв помідор. Але ми можемо його виправдати. Ми знайшли помідор», — сказала під час прямої трансляції астронавт NASA Жасмін Могбелі.

2,5-сантиметровий помідор Red Robin — результат експерименту Veg-05 з вирощування овочів у космосі. Кожен астронавт МКС отримав по власному зразку, однак помідор Рубіо вислизнув в нього з рук, перш ніж він встиг відкусити хоч шматочок.

Астронавт Френк Рубіо із карликовими помідорами на Міжнародній космічній станції. Фото: NASA

Про зниклий помідор вперше публічно розповіли 13 вересня, коли Рубіо святкував рекордний рік на орбіті для астронавта США (через проблеми з російським космічним кораблем «союз», які подвоїли попередньо очікуваний шестимісячний термін перебування).

«Я витратив стільки годин на його пошуки», — жартував Рубіо під час прямої трансляції з МКС у вересні.

Для справедливості слід зазначати, що МКС більша за будинок із шістьма спальнями й в умовах мікрогравітації речі можуть легко заплисти в несподівані кути. За 25 років станція заповнилась різноманітною технікою, тож втратити слід окремих маленьких предметів цілком можливо.

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Журналісти запитали Рубіо про втрачений помідор 13 жовтня, приблизно через два тижні після того, як він благополучно повернувся додому після 371 дня в космосі. Той пожартував, що так і не знайшов його, попри те, що витратив «18-20 годин свого власного часу на пошуки».

«Ви знаєте, вологість там близько 17%. Ймовірно, він висох настільки, що ми не розібрались, що то було і викинули його у сміття», — додав Рубіо, сміючись. «Сподіваюся, хтось колись його знайде: це маленька, зморщена річ».

Джерело: Space.com

Disqus Comments Loading...