Google Translate вивчив ще 110 мов завдяки штучному інтелекту — включно з кримськотатарською

Опубликовал
Катерина Даньшина

Google додала 110 нових мов до свого перекладача — раніше він підтримував загалом 133 мови, тож це великий прогрес для сервісу.

Для навчання фахівці Google використали мовну модель PaLM 2 AI, й зазначається, що особливо добре йшов процес з мовами, які були пов’язані з тими, що перекладач знав раніше. Наприклад, мови «близькі до хінді, як-от авадхі та марваді, і французькі креольські, як-от сейшельська креольська та маврикійська креольська»

Також оновлений перелік мов включає кримськотатарську – тюркську мову, рідну мову кримських татар. Сьогодні кримськотатарська належить до мов, що потребує додаткового захисту за класифікацією UNESCO. У січні 2023 року в Україні було створено Національну комісію з питань кримськотатарської мови, що має її захищати.

Онлайн-курс "HR-менеджер" від Laba.
Оновитіть HR-стратегію, оптимізуйте HR-процеси та прокачайте бренд роботодавця.Досвід та особистий фідбек від експертів HR-сфери.Курс схвалено HRCI, містить 80% практики.
Детальніше про навчання

У перелік потрапила й кантонська, яка «тривалий час була однією з найбільш жаданих нових мов для Google Translate». Це одна з говірок, що з’явилася в Кантоні (французька назва Гуанчжоу) — часто визначається як окрема мова китайської мовної групи сино-тибетської мовної сім’ї й використовує традиційну китайську писемність (на відміну від мандаринської мови, стандартизація кантонської не завершена, що ускладнює її вивчення).

Ісаак Касвелл із Google у дописі в блозі. додає, що «приблизно чверть нових мов Google Translate походить з Африки».

Також більшістю мов, які відтепер підтримує перекладач, розмовляє принаймні один мільйон людей, тоді як «декілька», за словами Касвелла, використовують для спілкування сотні мільйонів людей.

Disqus Comments Loading...