Банки в Україні за січень-травень отримали 53,59 млрд грн прибутків — рекорд за п’ять років

Опубликовал
Володимир Скрипін

За п’ять місяців 2023 року українські банки отримали прибутки 53,59 млрд гривень. Цей результат є, як мінімум, найкращим за останні п’ять років, а як максимум — за всю історію незалежності України, повідомляє OpenDataBot за підсумками нового дослідження українського банківського сектору.

На сьогодні в Україні працює 65 банків, з них 59 (тобто 91% установ) за січень-травень 2023-го отримали прибуток у розмірі 53,66 млрд гривень, а решта 6 (9%) банків — збитки у розмірі 73,19 млн гривень. Всі збиткові банки — з приватним капіталом. Державні банки за п’ять місяців поточного року разом заробили 31,43 млрд гривень (59% від усього «пирога»), тоді як левову частку (81%) отримав «ПриватБанк».

Перша десятка найбільших за розміром прибутків банків країни майже не змінилася — як і раніше його очолює «ПриватБанк», який збирає майже 50% всіх прибутків (25,48 млрд гривень). В січні-травні 2023-го «ПриватБанк» отримав майже утричі більший прибуток порівняно з відповідним проміжком часу у 2021 році, коли ним було зароблено 8,69 млрд гривень.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Друге місце з величезним відставанням посідає «Райффайзен банк». Так, «дочка» австрійського Raiffeisen Bank International, який досі у списку міжнародних спонсорів війни НАЗК за продовження роботи в росії та офіційне визнання так званих «Л/ДНР» через своє представництво у рф.

Окремо OpenDataBot виділяє прибутки двох банківських груп:

  • банків з іноземним капіталом. Загалом таких є 15 і вони заробили 15,01 млрд гривень (у 1,7 раза більше, ніж в аналогічному періоді 2021 року), що становить 28% від загального прибутку банків України;
  • приватних банків. Група налічує 46 установ, за п’ять місяців поточного року також була «у плюсі» — 7,15 млрд гривень (ріст у 1,5 раза до відповідного періоду 2021 року), що складає 13% від загального прибутку всіх українських банків.

Лідером першої банківської групи за результатами п’яти місяців поточного року став вже згаданий «Райффайзен банк» із заробітками у 3,26 млрд гривень, тоді як топ-3 банків з приватним капіталом за отриманими прибутками вчергове очолює ПУМБ із заробітками 2,99 млрд гривень (42% загального доробку цієї банківської групи). Друге і третє місця посіли Універсал банк (Монобанк) (1,31 млрд гривень) і банк Південний (0,55 млрд гривень).

Раніше банки, Visa та Mastercard домовилися підвищити комісії за безготівкові платежі з пільгових 0,7% до 0,9% — з 1 липня український ритейл попри дискусії та суперечки повернувся на стандарті умови, які діяли у довоєнний час. В ЄС комісія інтерчейндж обмежена на законодавчому рівні, тоді як попередні ініціативи законодавчо обмежити розмір міжбанківських комісій в Україні успіхів поки не мали.

Disqus Comments Loading...