Boeing Starliner успішно повернувся на Землю після 6-денного тестового польоту до МКС, який супроводжувався відмовою двох двигунів та низкою проблем

Опубликовал
Вадим Карпусь

Космічний корабель Boeing Starliner безнапасно повернувся на Землю, успішно завершивши шестиденну безпілотну місію Boeing Orbital Flight Test-2. Апарат приземлився на ракетному полігоні армії США Уайт-Сендс у Нью-Мексико.

Початковий етап місії Boeing Orbital Flight Test-2 пройшов не зовсім гладко. Незабаром після відокремлення від ракети у Starliner вийшли з ладу два двигуни. Проте космічний апарат зміг вперше стикуватися з МКС та доставив на станцію понад 360 кг обладнання. По дорозі назад космічний корабель віз понад 270 кг вантажу, включаючи багаторазові газові балони. 25 травня о 21:36 (за київським часом) Boeing Starliner відстикувався від МКС, а 26 травня о 01:05 запустив двигуни, щоб залишити орбіту.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Надалі космічний корабель увійшов в атмосферу, активував парашути та безнапасно приземлився на ракетному полігоні. Тим самим Starliner став першою американською капсулою, що приземлилася на сушу, а не в океан.

Після оцінки даних цього польоту Boeing зможе розпочати планування польотів з екіпажем, які дозволять доставляти астронавтів на космічну станцію та повертати їх на Землю. Космічне агентство NASA має намір цього літа оголосити астронавтів, які полетять на Starliner, а сама місія може відбутися до кінця року.

Джерело: Engadget

  • Boeing CST-100 Starliner — другий апарат, який створено за програмою NASA Commercial Crew Program з розвитку приватних пілотованих космічних кораблів (перший — Crew Dragon від SpaceX, який пройшов сертифікацію у 2020 році й відтоді успішно возить астронавтів NASA та туристів на МКС). Його розробка почалася у 2010 році. Starliner, як і Crew Dragon, складається з багаторазової капсули й одноразового службового модуля, що відокремлюється. Капсула розрахована на перевезення до семи членів екіпажу (проте NASA не планує возити більше ніж 4-5 астронавтів разом). Корабель здатен підтримувати існування екіпажу поза станцією до 60 годин, а в пристикованому до МКС стані — понад 200 днів.
  • Starliner вперше здійснив тестовий політ ще 20 грудня 2019 року, проте всіх поставлених цілей тоді досягти не вдалося. Через збій у системі відліку польотного часу на початковому етапі місії політ до МКС довелося скасувати (після коригування орбіти палива для польоту до МКС виявилося недостатньо, тож корабель дочасно повернули Землю). І хоча перший випробувальний політ корабля визнали успішним, концерн вирішив повторити безпілотний демо-політ перед першим польотом з екіпажем на борту.
  • Цей другий демонстраційний політ Orbital Flight Test-2 (OFT-2) переносився безліч разів з різних причин — у липні 2021 запуск відтермінували через проблеми на МКС з російським модулем «Наука», а потім Boeing зіштовхнувся з блокуванням клапанів у паливній системі корабля і запуск перенесли на 2022 рік. Врешті Boeing повідомив про усунення проблем з клапанами та запланував запуск на 20 травня 2022 року.
Disqus Comments Loading...