Новини Наука та космос 26.05.2022 о 10:49 comment views icon

Boeing Starliner успішно повернувся на Землю після 6-денного тестового польоту до МКС, який супроводжувався відмовою двох двигунів та низкою проблем

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Космічний корабель Boeing Starliner безнапасно повернувся на Землю, успішно завершивши шестиденну безпілотну місію Boeing Orbital Flight Test-2. Апарат приземлився на ракетному полігоні армії США Уайт-Сендс у Нью-Мексико.

Капсула Boeing Starliner успешно приземлилась после 6-дневной тестовой миссии, которая началась с отказа двух двигателей

Початковий етап місії Boeing Orbital Flight Test-2 пройшов не зовсім гладко. Незабаром після відокремлення від ракети у Starliner вийшли з ладу два двигуни. Проте космічний апарат зміг вперше стикуватися з МКС та доставив на станцію понад 360 кг обладнання. По дорозі назад космічний корабель віз понад 270 кг вантажу, включаючи багаторазові газові балони. 25 травня о 21:36 (за київським часом) Boeing Starliner відстикувався від МКС, а 26 травня о 01:05 запустив двигуни, щоб залишити орбіту.

Надалі космічний корабель увійшов в атмосферу, активував парашути та безнапасно приземлився на ракетному полігоні. Тим самим Starliner став першою американською капсулою, що приземлилася на сушу, а не в океан.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Після оцінки даних цього польоту Boeing зможе розпочати планування польотів з екіпажем, які дозволять доставляти астронавтів на космічну станцію та повертати їх на Землю. Космічне агентство NASA має намір цього літа оголосити астронавтів, які полетять на Starliner, а сама місія може відбутися до кінця року.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Джерело: Engadget

  • Boeing CST-100 Starliner — другий апарат, який створено за програмою NASA Commercial Crew Program з розвитку приватних пілотованих космічних кораблів (перший — Crew Dragon від SpaceX, який пройшов сертифікацію у 2020 році й відтоді успішно возить астронавтів NASA та туристів на МКС). Його розробка почалася у 2010 році. Starliner, як і Crew Dragon, складається з багаторазової капсули й одноразового службового модуля, що відокремлюється. Капсула розрахована на перевезення до семи членів екіпажу (проте NASA не планує возити більше ніж 4-5 астронавтів разом). Корабель здатен підтримувати існування екіпажу поза станцією до 60 годин, а в пристикованому до МКС стані — понад 200 днів.
  • Starliner вперше здійснив тестовий політ ще 20 грудня 2019 року, проте всіх поставлених цілей тоді досягти не вдалося. Через збій у системі відліку польотного часу на початковому етапі місії політ до МКС довелося скасувати (після коригування орбіти палива для польоту до МКС виявилося недостатньо, тож корабель дочасно повернули Землю). І хоча перший випробувальний політ корабля визнали успішним, концерн вирішив повторити безпілотний демо-політ перед першим польотом з екіпажем на борту.
  • Цей другий демонстраційний політ Orbital Flight Test-2 (OFT-2) переносився безліч разів з різних причин — у липні 2021 запуск відтермінували через проблеми на МКС з російським модулем «Наука», а потім Boeing зіштовхнувся з блокуванням клапанів у паливній системі корабля і запуск перенесли на 2022 рік. Врешті Boeing повідомив про усунення проблем з клапанами та запланував запуск на 20 травня 2022 року.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: