Рубрики НовиниІгри

«Борітеся — поборете!». В Cyberpunk 2077: Phantom Liberty знайшли уривок поеми «Кавказ» Тараса Шевченка

Опубликовал
Юрій Орос

росія — агресивне утворення, яке несе смерть, не важливо, називається воно федерацією чи імперією. Про це нам нагадала польська CD Project Red, і помістила рядки Тараса Шевченка в якості великодки в Cyberpunk 2077: Phantom Liberty.

Інформацію опублікував користувач Twitter (X) Падон. Він звернув увагу на те, що уривок з поеми — це не особливість української локалізації, а наскрізна частина гри для всіх версій. Зокрема надаються скріни українською та англійською. Не забув Падон нагадати, що триває збір для 82 бригади ЗСУ (шукайте в коментарях).

Поема «Кавказ» написана в 1845 році. Ідея прийшла до Тараса на початку вересня, коли Шевченкові стало відомо про загибель свого товариша Я. П. де Бальмена у Даргинському поході (невдалий похід російських військ під командуванням графа Воронцова влітку 1845 року на південь Чечні з метою захоплення столиці Імамату Дарго, під час російсько-кавказької війни 1817—1864 років). По суті вона є критикою агресії російської імперії проти народів Кавказу. Століття йдуть, нічого не змінюється, росіяни вбивають.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Ще більш символічною великодка стає, якщо згадати що саме цей уривок читав Сергій Нігоян, один із героїв «Небесної сотні» на Майдані Незалежності у грудні 2014 року. Це відбувалося в рамках проєкту «Наш Шевченко». Через кілька днів Сергій, чиї батьки свого часу тікали з Карабаху, загинув на вулиці Грушевського в Києві…

 

І вам слава, сині гори,

Кригою окуті.

І вам, лицарі великі,

Богом не забуті.

Борітеся — поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава,

І воля святая!

Disqus Comments Loading...