БПЛА-камікадзе «Ланцет» — нова загроза для критичної інфраструктури України

Опубликовал
Андрей Русанов

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів про удари окупантів по інфраструктурі України за допомогою російських баражуючих боєприпасів «Ланцет». Раніше ці безпілотники-камікадзе вже були застосовані на фронті, але активно не застосовувалися проти цивільних об’єктів у тилу.

«В широкому використанні крім “Шахідів” з’явилися ударні безпілотники “Ланцет”. Їм потрібно досягнути тієї мети, яку вони собі поставили: завдавати ударів по критичній інфраструктурі. Мова йде не лише про енергетику. Як бачимо, ворог уже завдавав ударів і по гідротехнічній інфраструктурі.», – відзначив Ігнат.

Характеристики безпілотника «Ланцет-3»

«Ланцет-3» – БПЛА російського виробництва з осколково-фугасною або кумулятивною бойовою частиною вагою до 12 кг, оснащений системами оптико-електронного та теленаведення. Безпілотник є керованим – оператор може коригувати його політ за допомогою камери, у тому числі на завершальному етапі. Боєприпас підтримує змінні модулі, закріплені в головній частині: до переліку оснащення може входити лазерний вказівник, інфрачервона камера, датчики пошуку за допомогою газоаналізу та радіовипромінювання.

Основи Web дизайну від Ithillel.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

Дальність польоту «Ланцета» становить 40-70 км, що обмежує сферу його застосування. Виготовлення БПЛА вимагає використання імпортних компонентів та вкрай утруднене в умовах санкцій. Початок використання цих безпілотників цивільної інфраструктури свідчить про обмежені запаси засобів ураження у противника.

Ситуація з обстрілами об’єктів інфраструктури

Юрій Ігнат прогнозує нарощування ударів по енергетичних об’єктах у холодніший період. У тому числі він передбачає й використання росією іранських ракет (якщо їх постачання підтвердиться). Можливе накопичення ворогом засобів ураження для завдання чергових масованих повітряних ударів.

З п’ятниці 4 листопада по понеділок 7 листопада вперше з початку минулого місяця не відбувся масований ракетний удар по цивільних об’єктах на більшій частині території України. Противник обстрілював переважно прифронтові населені пункти. Пауза може бути пов’язана із накопиченням боєприпасів – нічого не свідчить про припинення використання тактики.

За свідченням The Guardian, в Ірані триває палка дискусія щодо припустимості продажу Росії озброєння та використання його в Україні. Провладні спікери дотримуються різних думок: одні стверджують, що росія є явним агресором і Іран не повинен постачати зброю, втягуючись таким чином у війну, інші не проти постачання, але проти застосування зброї в Україні, треті повністю підтримують продаж та застосування іранської зброї росією. війні із Заходом».

Подібні заяви можуть бути фоном для дипломатичного торгу із Заходом і призвести до обмеження постачання БПЛА «Шахед» або балістичних ракет, змушуючи росію більш економно використовувати власні дефіцитні та важко відновлювані боєприпаси дальньої дії, які, за різними оцінками, витрачені на 60-80%.

Disqus Comments Loading...