Рубрики Новини

Центр протидії дезінформації РНБО зібрав нові фейки та маніпуляцій, що розповсюджуються росією

Опубликовал
Тетяна Нечет

Співробітники Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України (РНБО) зібрали фейки, маніпуляції та дезінформаційні «вкиди» росії за 22 березня.

  • Маніпуляція. Представникам угорської спільноти Закарпатської області почали надходити SMS-повідомлення українською мовою із погрозами розправи.
  • Маніпуляція. росія активізувала просування ідеї допустимості ядерної війни. Зокрема, серед власного населення росія поширює загрози ядерною зброєю Польщі.
  • Фейк. Російські ЗМІ сформували тезу, що на Луганщині бійці батальйону «Айдар» обладнали «таємний концтабір», де протягом восьми років катували російськомовних місцевих жителів.
  • Фейк. Ворожа пропаганда поширює новину про те, що у війні проти росії від України воюють бійці ПВК «Група передового спостереження», які є неприхованими сатаністами.

Крім того, ЗМІ росії намагаються сформувати помилкове враження про те, що війну росії проти України підтримують народи різних країн. Наприклад, кремлівські медіа розповсюджують інформацію із заголовком «У Нью-Йорку відбулася акція на підтримку росії», «Протестувальники несли плакати з написами «росія для нас не ворог! НАТО та українські нацисти нам вороги!».

Центр протидії дезінформації назвав це маніпуляцією, оскільки в матеріалі немає посилання на джерело — «про акцію повідомляють місцеві ЗМІ», поширюється лише текст та єдине фото, на якому зафіксовано 5 осіб у незрозумілому місці (3 особи тримають плакати, 1 — символіку ОРДЛО), моніторинг показав, що 27 лютого пропагандистські медіа вже давали таку новину про акцію у Нью-Йорку без фото з місця подій.

«Будьте обережні! Ця інформація може бути використана для дестабілізації ситуації в Україні, щоб підвищити рівень розчарування серед українського населення», — йдеться у публікації.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу
Disqus Comments Loading...