Новини Новини 24.03.2022 о 10:04 comment views icon

Центр протидії дезінформації РНБО зібрав нові фейки та маніпуляцій, що розповсюджуються росією

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Співробітники Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України (РНБО) зібрали фейки, маніпуляції та дезінформаційні «вкиди» росії за 22 березня.

  • Маніпуляція. Представникам угорської спільноти Закарпатської області почали надходити SMS-повідомлення українською мовою із погрозами розправи.
  • Маніпуляція. росія активізувала просування ідеї допустимості ядерної війни. Зокрема, серед власного населення росія поширює загрози ядерною зброєю Польщі.
  • Фейк. Російські ЗМІ сформували тезу, що на Луганщині бійці батальйону «Айдар» обладнали «таємний концтабір», де протягом восьми років катували російськомовних місцевих жителів.
  • Фейк. Ворожа пропаганда поширює новину про те, що у війні проти росії від України воюють бійці ПВК «Група передового спостереження», які є неприхованими сатаністами.

Крім того, ЗМІ росії намагаються сформувати помилкове враження про те, що війну росії проти України підтримують народи різних країн. Наприклад, кремлівські медіа розповсюджують інформацію із заголовком «У Нью-Йорку відбулася акція на підтримку росії», «Протестувальники несли плакати з написами «росія для нас не ворог! НАТО та українські нацисти нам вороги!».

Центр протидії дезінформації назвав це маніпуляцією, оскільки в матеріалі немає посилання на джерело — «про акцію повідомляють місцеві ЗМІ», поширюється лише текст та єдине фото, на якому зафіксовано 5 осіб у незрозумілому місці (3 особи тримають плакати, 1 — символіку ОРДЛО), моніторинг показав, що 27 лютого пропагандистські медіа вже давали таку новину про акцію у Нью-Йорку без фото з місця подій.

«Будьте обережні! Ця інформація може бути використана для дестабілізації ситуації в Україні, щоб підвищити рівень розчарування серед українського населення», — йдеться у публікації.

Кібератаки та фейки: якими бувають, як розпізнати і захиститися


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: