Рубрики НовиниСофт

Цифрові документи в «Дії» готуються визнати Польща, Молдова та ще кілька країн

Опубликовал
Володимир Скрипін

Наразі команда Міністерства цифрової трансформації України працює над тим, щоб застосунок державних послуг «Дія» став міжнародним. Міністри цифрової трансформації низки європейських країн готові сприяти швидкій інтеграції цифрових документів у «Дії» до своїх національних систем, повідомляє пресслужба Мінцифри.

І тут, вочевидь, мова не про українські COVID-сертифікати — їх ЄС та низка інших країн вже визнають понад рік. І хоча прямо по тексту ніде не згадується, які саме документи готуються визнати інші країни, судячи з усього, йдеться про цифрові паспорти та інші документи (водійське посвідчення та, можливо, ще якісь документи).

Повідомляється, що Молдова вже зараз ухвалює необхідні законодавчі зміни для визнання «Дії». З Польщею ми реалізуємо технічну інтеграцію для показу українських документів у їхньому застосунку. У Мінцифрі висловили сподівання, що так само швидко вдасться налагодити співпрацю і з іншими країнами.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Власне, після завершення офіційної частини International Diia Summit в Давосі очільник Мінцифри Михайло Федоров особисто зустрівся із цифровими лідерами Латвії, Словаччини, Болгарії, Молдови, Словенії, Фінляндії та Канади для обговорення взаємовизнання цифрових документів у «Дії» за кордоном.

Коли це станеться, українці із цифровими документами в застосунку «Дія» зможуть подорожувати між країнами та використовувати їх у всіх життєвих ситуаціях за кордоном.

У Мінцифрі також натякнули на низку цифрових проєктів, які реалізовуються у партнерстві з іншими країнами. Серед них — участь у відкритих конкурсах програми Digital Europe, реалізація сервісу e-delivery для громадян, взаємне визнання електронних підписів, дистанційне навчання, кіберзахист та протидія пропаганді.

Також Уряд України підтвердив плани щодо етапного будівництва європейської колії, аби з’єднати українську залізницю з ЄС (спочатку з’єднають кілька основних вузлів та великих міст, а далі поступове розширять євроколію по всю країну) та приєднання до роумінгового простору ЄС та до єдиної зони платежів у європейській валюті SEPA. Перше дасть можливість здійснювати дзвінки між ЄС та Україною без додаткових витрат, а також дозволить українцям користуватися мобільним інтернетом за домашніми тарифами. Друге — може відбутися вже влітку і дасть змогу робити перекази у євро без жодних комісій.

Disqus Comments Loading...