Де є світло — онлайн-карта закладів України з автономним живленням, які можуть працювати під час відключень

Опубликовал
Володимир Скрипін

15 листопада, як і попереджала українська розвідка, росіяни вчергове завдали масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури у більшості регіонів (обстріл досі триває) — протиповітряна оборона збила чимало ворожих ракет, проте є й влучання. У багатьох містах та регіонах вже ввели екстрені відключення світла (є проблеми зі світлом та зв’язком, проте екстрені служби вже працюють), тож не зайвим буде нагадати про інтерактивну карту закладів з автономним живленням, яку напередодні запустила команда ЛУН Місто.

Про цю карту ми вже писали на початку листопада, коли команда вперше анонсувала її розробку, та зараз є сенс нагадати про цей інструмент. Карта доступна на сайті й у застосунку (Android та iOS) — вона постійно оновлюється.

Зараз більшість мереж АЗС мають власні генератори та повністю автономно забезпечують себе електроенергією. Мережа продуктових супермаркетів «Сільпо» також має генератори на основних точках і планує розширювати мережу автономних точок — на сьогодні у ній налічується понад 50 локацій. Власними генераторами також частково забезпечені «Нова пошта», Comfy, «Фокстрот» та низка інших мереж.

Загалом на Карті світла від ЛУН Місто станом на 14 листопада було вже понад 1850 закладів, які працюють навіть під час загальних відключень світла.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Немережеві бізнеси можуть додавати заклади: для цього треба заповнити невеличку онлайн-анкету. Водночас представників мережевого бізнесу, які мають декілька закладів з автономним живленням за різними адресами, просять писати листи на пошту misto@lun.ua з темою «Світло».

В ОП повідомили, що внаслідок масованого ракетного обстрілу України ситуація в енергетиці критична. Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. Графіки стабілізаційних відключень наразі не діють. Також відомо, що мобільні оператори обмежили роботу частини сервісів, щоб заощадити електроенергію для можливості здійснювати дзвінки. Такі обмеження ввели щонайменше у Львові.

Наразі по всій Україні триває повітряна тривога та є висока ймовірність повторних обстрілів, тож закликаємо не нехтувати та залишатися в укриттях заради власної безпеки.

Корисна карта ЛУН Місто була запущена у березні 2022, щоб допомогти українцям знайти аптеки, заправки, супермаркети, які працюють під час війни. Відтоді розробники активно розвивають сервіс — наприкінці квітня з’явився окремий шар з вулицями, які нещодавно перейменували через російські назви. Наприкінці вересня команда ЛУН Місто запустила інтерактивну карту з пунктами вакцинації від ковіду, а кілька днів, коли  80% споживачів у Києві залишилися без водопостачання внаслідок ракетного удару по енергетичному об’єкту — карту бюветів та автоматів з питною водою.

Disqus Comments Loading...