Рубрики КриптоНовини

DeFi платформа Solend проголосувала за примусове вилучення активів кита, але потім відмовилася від цієї ідеї

Опубликовал
Вадим Карпусь

Платформа децентралізованого фінансування Solend, заснована на базі блокчейну Solana, зіткнулася з проблемою, коли в руках одного учасника виявилася «надзвичайно велика маржинальна позиція». Це потенційно наражає на ризик протокол і його користувачів. У найгіршому випадку це може призвести до «безнадійного зобов’язання», а також «викликати хаос, створивши навантаження на мережу Solana».

Один обліковий запис вніс у Solend 5,7 млн ​​токенів sol, що становить понад 95% депозитів. Водночас цей обліковий запис зайняв $108 млн у стейблкоінах USDC та ефірі. Ситуація, що склалася, створює ризики для всіх учасників платформи, оскільки будь-яка спроба вивести кошти при таких обсягах може призвести до дефолту.

Щоб уникнути таких плачевних наслідків, було проведено голосування щодо надання надзвичайних повноважень Solend Labs з управління обліковим записом кита. Фактично, в рамках голосування було схвалено ідею ліквідації активів кита за допомогою «позабіржових» транзакцій, а не біржових угод. Це пояснюється доброю метою – щоб уникнути можливого каскаду ліквідації.

Однак такий безпрецедентний крок у світі DeFi викликав масу критики. В результаті протокол Solend запустив ще одне голосування з управління, щоб вирішити долю нещодавно схвалених надзвичайних повноважень для доступу до гаманця кита. Друге голосування зібрало достатньо голосів, щоб скасувати рішення першого голосування. З урахуванням результатів нового голосування платформа Solend змушена шукати інше рішення, не пов’язане з примусовим захопленням облікового запису. Крім того, збільшується час проведення голосувань з управління до одного дня.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Таким чином, платформа опинилася перед дилемою з двома поганими виходами. Якщо Solend заволодіє гаманцем кита, це може врятувати Solana від краху DeFi. Однак це показало б, що активи можуть бути конфісковані на платформі, що може спричинити бойкот. З іншого боку, якщо команда Solend не зможе знизити ризики, пов’язані з обліковим записом кита, це може спричинити крах Solana, що спричинить сильне падіння ціни SOL.

Джерело: cnbc, cointelegraph

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Вадим Карпусь