Держстат як ІТ-компанія: запрацювала публічна бета нового сайту статистики, розробленого спільно з ЕРАМ

Опубликовал
Володимир Скрипін

Запуск публічної бети нової версії сайту Держстату stat.gov.ua знаменує собою завершення першого етапу перетворення головного органу виконавчої влади в галузі статистики на IT-компанію. В IT-компанії ЕРАМ, яка виступає партнером та відповідає за розробку сайту, поділились деталями щодо проєкту.

Трансформація Держстату в IT-компанію

Команда Мінцифри Михайла Федорова наразі одночасно працює над реформуванням кількох ключових галузей, зокрема й статистики (а ще освіти разом з іншими). Насправді реформа (читай: цифровізація) Держстату, який генерує левову частку даних про економіку України, стартувала ще у 2021 році з аудиту, коли очільник Мінцифри Михайло Федоров став координатором розвитку Державної служби статистики. Та в активну фазу проєкт перейшов вже під час повномасштабної війни. Робота ведеться за трьома ключовими напрямами — реорганізація адміністративної структури управління, створення IT-системи для збору й обробки інформації в реальному часі та перенесення архівних даних за понад 30 років незалежності. Загальний кошторис проєкту — близько 55 млн грн. Ініціатива є частиною програми EGAP, що реалізується Фондом Східна Європа та фінансується урядом Швейцарії.

«Наше завдання — зробити з Державної служби статистики сучасну організацію, яка схожа на ІТ-компанію. Створити інформаційну систему, яка в режимі реального часу збирає інформацію, обробляє дані і дозволяє їх швидко поширювати. Щоб даними  могли користуватися журналісти, бізнес чи будь-хто охочий», —

Михайло Федоров про перетворення Держстату в сучасну IT-компанію

Новий сайт Держстату

Найпомітніша українцям частина проєкту — новий портал Держстату, який планують запустити до кінця 2023 року. Його розробкою займається команда ЕРАМ — чотири роки тому волонтери компанії розробили для Мінцифри першу версію мобільного застосунку «Дія», який має вже близько 20 млн користувачів.

З липня сайт проходив внутрішнє тестування, а зараз перейшов на етап відкритого бета-тестування. Важливо: наразі сайт працює в тестовому режимі, а вся інформація на ньому не є даними офіційної статистики.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс
Інтерфейс та меню головної сторінки нового сайту Держстату

В основі проєкту лежить Quanthub — хмарна платформа власної розробки ЕРАМ для управління життєвим циклом даних (від збору, очищення, трансформації, аналізу даних до їхнього розповсюдження). Платформа максимально адаптована до вимог Держстату: зроблено переклад українською мовою та доповнено додатковими можливостями відповідно по потреб установи. Оновлена система отримала назву «Сигма» — відповідно до літери грецького алфавіту та математичного знаку.

Сайт доступний українською та англійською мовами. Вся інформація на ньому зберігатиметься в єдиній системі замість окремих файлів, що максимально полегшує пошук потрібної інформації.

Окремо можна виділити «Банк даних» — спеціальний інструмент з промовистою назвою, який дозволяє працювати з різною інформацією у вигляді графіків і таблиць. Водночас ключові статистичні показники представлені на інтерактивних дашбордах. За потреби ті чи інші відкриті дані можна експортувати в зручному форматі (SDMX-CSV) для подальшого аналізу та поширення.

Частиною нового порталу статистики стане календар оприлюднення статистичної інформації та графік подання звітності. Тож користувачі статистики зможуть заздалегідь відстежувати майбутні релізи, а респонденти — планувати подання звітів.

Наразі Держстат активно набирає фахівців, які допоможуть перетворити Державну службу статистики на головний дашборд країни. Не так давно Мінцифри розмістило нові вакансії — в команду потрібні Data Analyst, MS Azure DevOps і Data Quality Engineer.

Держстату відведена ключова роль у майбутньому переписі населення, який спочатку планували провести у 2023 році у співпраці з Apple — на початку жовтня Михайло Федоров заявив, що технічно Мінцифри готове до проведення перепису з використанням сучасних цифрових засобів верифікації та формування реєстрів. Та вже наприкінці жовтня Кабмін скасував перепис населення через війну — тепер його розраховують провести після перемоги.

Disqus Comments Loading...