Прощавай, «заочка» — привіт, дистанційна. Уряд підтримав реформу вищої освіти

Опубликовал
Володимир Скрипін

Кабмін підтримав законопроєкт, який фундаментально змінить вищу освіту в Україні, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та опублікував інфографіку з ключовими змінами.

Це спільна ініціатива Уряду та МОН, яка втілює їхнє бачення подальшого розвитку освіти в Україні і загалом є продовженням широких зусиль реформування освіти в Україні.

За словами очільника Мінцифри, законопроєкт оптимізує вищу освіту та наближає її до європейських стандартів. Європейський підхід передбачає, серед іншого, більше свободи дій для студентів — вони самі вибиратимуть, скільки вчитися, які саме предмети цікаві й навіть зможуть змінювати спеціальність після 1–2 років навчання.

Інфографіка та ключові нововведення

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс
  • Самостійне визначення тривалості навчання. Студенти за контрактом можуть регулювати термін навчання. Наприклад, пришвидшити навчання й завершити бакалаврат за 3 роки замість чотирьох. Чи навпаки — здобувати ступінь за 6 років. Це допоможе формувати зручний графік, якщо працюєте чи хочете приділити більше уваги певним предметам.
  • Вступ на широку галузь із пізнішим вибором спеціальності. Вибір спеціальності після першого чи другого курсу, адже не всі у 17 років можуть легко вибрати професію на все життя. Тож студенти матимуть більше часу та можливостей, щоб визначитися. після вступу на певну галузь, 1—2 роки вони вивчатимуть загальні предмети, далі — вибиратимуть конкретну спеціальність, яка до душі.
  • Фокус на денній формі та дистанційне навчання замість заочного чи вечірнього. Україні потрібні освічені громадяни, тому відмовляємося від заочки з 2024 року. Заочна форма навчання — радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта «для галочки».

Нагадаємо, ще до початку повномасштабної війни — у грудні 2021 року — МОН та Мінцифра ініціювали оновлення шкільного курсу з «Інформатики» відповідно до концептуальних засад Нової української школи в межах широкої реформи ІТ-освіти в Україні. А у вересні 2022-го в українських школах стартував пілотний проєкт «Оновлена інформатика — IT-студії», який переосмислює шкільний предмет на сучасний лад згідно з Новою українською школою, адаптуючи базу шкільної інформатики до потреб сучасного ІТ-ринку. Реалізується проєкт за програмою EU4DigitalUA та фінансується ЄС.

Disqus Comments Loading...