Новини Технології 01.11.2023 о 09:16 comment views icon

Держстат як ІТ-компанія: запрацювала публічна бета нового сайту статистики, розробленого спільно з ЕРАМ

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Запуск публічної бети нової версії сайту Держстату stat.gov.ua знаменує собою завершення першого етапу перетворення головного органу виконавчої влади в галузі статистики на IT-компанію. В IT-компанії ЕРАМ, яка виступає партнером та відповідає за розробку сайту, поділились деталями щодо проєкту.

Трансформація Держстату в IT-компанію

Команда Мінцифри Михайла Федорова наразі одночасно працює над реформуванням кількох ключових галузей, зокрема й статистики (а ще освіти разом з іншими). Насправді реформа (читай: цифровізація) Держстату, який генерує левову частку даних про економіку України, стартувала ще у 2021 році з аудиту, коли очільник Мінцифри Михайло Федоров став координатором розвитку Державної служби статистики. Та в активну фазу проєкт перейшов вже під час повномасштабної війни. Робота ведеться за трьома ключовими напрямами — реорганізація адміністративної структури управління, створення IT-системи для збору й обробки інформації в реальному часі та перенесення архівних даних за понад 30 років незалежності. Загальний кошторис проєкту — близько 55 млн грн. Ініціатива є частиною програми EGAP, що реалізується Фондом Східна Європа та фінансується урядом Швейцарії.

«Наше завдання — зробити з Державної служби статистики сучасну організацію, яка схожа на ІТ-компанію. Створити інформаційну систему, яка в режимі реального часу збирає інформацію, обробляє дані і дозволяє їх швидко поширювати. Щоб даними  могли користуватися журналісти, бізнес чи будь-хто охочий», —

Михайло Федоров про перетворення Держстату в сучасну IT-компанію

Новий сайт Держстату

Найпомітніша українцям частина проєкту — новий портал Держстату, який планують запустити до кінця 2023 року. Його розробкою займається команда ЕРАМ — чотири роки тому волонтери компанії розробили для Мінцифри першу версію мобільного застосунку «Дія», який має вже близько 20 млн користувачів.

З липня сайт проходив внутрішнє тестування, а зараз перейшов на етап відкритого бета-тестування. Важливо: наразі сайт працює в тестовому режимі, а вся інформація на ньому не є даними офіційної статистики.

Держстат як ІТ-компанія: запрацювала публічна бета нового сайту статистики, розробленого спільно з ЕРАМ
Інтерфейс та меню головної сторінки нового сайту Держстату

В основі проєкту лежить Quanthub — хмарна платформа власної розробки ЕРАМ для управління життєвим циклом даних (від збору, очищення, трансформації, аналізу даних до їхнього розповсюдження). Платформа максимально адаптована до вимог Держстату: зроблено переклад українською мовою та доповнено додатковими можливостями відповідно по потреб установи. Оновлена система отримала назву «Сигма» — відповідно до літери грецького алфавіту та математичного знаку.

Сайт доступний українською та англійською мовами. Вся інформація на ньому зберігатиметься в єдиній системі замість окремих файлів, що максимально полегшує пошук потрібної інформації.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Держстат як ІТ-компанія: запрацювала публічна бета нового сайту статистики, розробленого спільно з ЕРАМ

Окремо можна виділити «Банк даних» — спеціальний інструмент з промовистою назвою, який дозволяє працювати з різною інформацією у вигляді графіків і таблиць. Водночас ключові статистичні показники представлені на інтерактивних дашбордах. За потреби ті чи інші відкриті дані можна експортувати в зручному форматі (SDMX-CSV) для подальшого аналізу та поширення.

Частиною нового порталу статистики стане календар оприлюднення статистичної інформації та графік подання звітності. Тож користувачі статистики зможуть заздалегідь відстежувати майбутні релізи, а респонденти — планувати подання звітів.

Наразі Держстат активно набирає фахівців, які допоможуть перетворити Державну службу статистики на головний дашборд країни. Не так давно Мінцифри розмістило нові вакансії — в команду потрібні Data Analyst, MS Azure DevOps і Data Quality Engineer.

Держстату відведена ключова роль у майбутньому переписі населення, який спочатку планували провести у 2023 році у співпраці з Apple — на початку жовтня Михайло Федоров заявив, що технічно Мінцифри готове до проведення перепису з використанням сучасних цифрових засобів верифікації та формування реєстрів. Та вже наприкінці жовтня Кабмін скасував перепис населення через війну — тепер його розраховують провести після перемоги.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: