«Дія Банк» — Мінцифра працює над розробкою власного необанку у застосунку «Дія» [Оновлено: ніяких банків, тільки фінтех-сервіси]

Опубликовал
Володимир Скрипін

У майбутньому в Україні може з’явитися ще один необанк Необанк (інтернет-банк, віртуальний банк, цифровий банк) — це фінтех-компанія, яка надає банківські послуги виключно в інтернеті та не має у своїй структурі традиційних банківських відділень. — команда Мінцифри працює над розробкою нової фінтех-платформи у межах проєкту «Дія банк» та інтерфейсом у застосунку «Дія», до якого зможуть підключатись інші банки. Перші деталі Forbes розповіли два співрозмовники, дотичні до проєкту, а у Мінцифрі виданню підтвердили існування проєкту, не вдаючися у подробиці.

Оновлено [16:13]: Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров прокоментував ситуацію у власному Telegram-каналі — він уточнив, що у держави немає наміру конкурувати з monobank, Sense, А-Банк та іншими необанками та додав, що в цьому просто нема потреби. Натомість Мінцифра зосередиться на нових фінтех-сервісах. Міністр повідомив, що тільки 13 липня українці відкрили 80 000 рахунків у банках онлайн, використовуючи шеринг електронного паспорта в «Дії» та пообіцяв ще багато революційних продуктів саме для фінтеху, про які нам скоро розкажуть.

  • Ключова мета — роздати максимально можливу кількість карток для виплат соціальної допомоги та покращити гнучкість цього продукту, адже в Мінцифри є претензії до того, як банки оновлюють функціональність.
  • Через фінтех-платформу у «Дії» уряд зможе контролювати цільове використання соціальних коштів та розширити коло банків-партнерів шляхом підключення невеликих гравців.
  • «Дія Банк» не буде отримувати банківську ліцензію, оскільки їх вже мають банки, які потенційно підключатимуться до платформи. Схоже, майбутній потенційний «Дія Банк» працюватиме за тією ж моделлю, що і популярний monobank, який використовує для роботи банківську ліцензію Universal Bank, що входить до групи ТАС та належить українському бізнесмену Сергію Тігіпку.
  • Розробка продукту може коштувати від $3 млн до $5 млн, пише Forbes з посиланням на топменеджера одного з необанків, що просив не називати його імені.

Поки що важко сказати, що саме являє собою «Дія банк» — повноцінний платіжний застосунок як-от monobank чи щось простіше на зразок платіжної системи LiqPay, тільки відкритої та вбудованої у «Дію». Якщо відштовхуватися від частини, де говориться про «розробку інтерфейсу у застосунку «Дія», до якого зможуть підключатись інші банки», то напрошується висновок щодо якогось API. Але варто дочекатися більш точної інформації щодо цього продукту від розробників «Дія».

На нещодавньому пресбрифінгу International Diia Summit в Давосі Мінцифра повідомила, що станом на травень 2022 року додатком «Дія» користуються понад 17,3 млн українців — проти 14 млн, які були на початку лютого 2022 року. Наразі команда працює, серед іншого, в напрямку міжнародного визнання застосунку «Дія» — тільки вчора міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров розповідав, що англійську версію у застосунку незабаром матимуть закордонний паспорт, водійські права та техпаспорт. Водночас права та техпаспорт отримають міжнародне кодування, яке використовується в ЄС, США та Канаді. Наразі команда фіналізує технічну частину і готується до запуску бета-тесту.

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс
Disqus Comments Loading...