Дія отримала новий дизайн, а на початку 2024-го застосунок державних послуг стане Open Source

Опубликовал
Володимир Скрипін

Запуск редизайну застосунку «Дія» став частиною сьогоднішньої презентації Diia Summit — першої з початку повномасштабної війни, який відкрив Президент України Володимир Зеленський. Про нові сервіси в «Дії» — розписали в окремій новині, а тут зосередимося на оновленому дизайні застосунку.

Оновлення дизайну «Дії» — вперше за 3 роки

Редизайн «Дія» не став сюрпризом — його анонсували напередодні. Чому попередній дизайн застарів, днями в спеціальному подкасті розповідали Мстислав Банік (керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі) та Вова Смирнов (автор дизайну мобільного застосунку та вебпорталу Дії, нового дизайну Дія.Освіта, засновник, дизайн-директор у Spiilka Design Büro, артдиректор у Megogo).

Під час сьогоднішньої презентації очільник Міністерства цифрових трансформацій і віцепремʼєр-міністр Михайло Федоров звернув увагу на ключову мету редизайну застосунку — безбар’єрність, зручність та простота.

Серед ключових змін — динамічний фон (який одночасно є додатковим елементу захисту від підроблення), єдиний стиль всіх документів зі збільшеними фото, можливість змінювати порядок документів і приховувати окремі (незатребувані) із загального стека.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Частиною редизайну стали оновлені іконки та меню, а також новий персоніфікований розділ Стрічка, який підлаштовується під індивідуальні потреби користувачів. Судячи з опису на презентації, функція цього розділу — все важливе та потенційно корисне (послуги, сповіщення, новини) в одному місці. Фактично, це розділ з останніми новинами щодо «Дії» та якісь рекомендації. І тут напрошується відомий Xzibit мем про «додали тобі новини про Дію в Дію, щоб ти міг читати новини про Дію, коли переглядаєш екран з документами та послугами в Дії».

Фактично інтерфейс «Дії», за аналогією з нещодавнім оновленням дизайну Chrome, перемалювали у стилі Material You (актуальне покоління дизайн-системи, яка замінила Material Design з релізом Android 12). Оновлена «Дія» (версія 4.0) вже доступна — якщо на смартфоні ввімкнено автоматичне оновлення, нова версія завантажиться та встановиться автоматично. Або можна самостійно завантажити та інсталювати його самостійно з магазину застосунків Google та Apple.

Вже на початку 2024 року Мінцифри обіцяє відкрити вихідний код «Дії». Серед інших планів Мінцифри на наступний рік — запуск Дія.Офісу, окремого сервісу для держслужбовців у Дії, а також застосунку Мрія, окремого освітнього застосунку з використанням технологій штучного інтелекту.

Старий дизайн «Дії» на Android

Старий дизайн «Дія»
Старий дизайн «Дія»
Старий дизайн «Дія»
Старий дизайн «Дія»
Старий дизайн «Дія»
Старий дизайн «Дія»

Новий дизайн «Дії» на Android

Новий дизайн «Дії»
Новий дизайн «Дії»
Новий дизайн «Дії»
Новий дизайн «Дії»
Новий дизайн «Дії»
Новий дизайн «Дії»
Новий дизайн «Дії»

Промо нового дизайну «Діі» із запису презентації Diia Summit

  • «Дія» — український електронний сервіс державних послуг, доступний у смартфоні та вебі, який запустили у 2019 році. На порталі можна отримати онлайн 100+ державних послуг, а в мобільному застосунку — 14 цифрових документів та 30+ сервісів. Цього результати проєкт досяг за три роки —  застосунок вперше презентували у 2019 році, а офіційний запуск відбувся у 2020 році.
  • Сьогодні застосунком «Дія» користується майже 20 млн людей.
Disqus Comments Loading...