Рубрики Новини

Дубай планує запустити летюче таксі у 2026 році, знову

Опубликовал
Андрей Русанов

З 2017 року емірат Дубай сподівається запустити летюче таксі у місті, де вже є найвища будівля у світі, штучні острови та інші дива. Чергова обіцянка присвячена до щорічного Всесвітнього урядового саміту, який зараз проходить у Дубаї.

Правитель емірату шейх Мохаммед бін Рашид Аль Мактум оголосив про відновлення програми летючого таксі у Twitter. Цього разу в рекламному ролику представили шестипропелерне електричне таксі, створене компанією Joby Aviation із Санта-Крус, штат Каліфорнія.

Цікаво, що заміщення компанією Joby Aviation китайських EHang 184 і XPeng X2 та німецького Volocopter не було пояснено офіційними особами Еміратів. Літак Joby був представлений на стенді саміту.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

«Ми у захваті від цієї можливості та активно її вивчаємо», — сказав Олівер Уокер-Джонс, представник Joby Aviation.

Ахмед Бахрозян, чиновник Управління доріг та транспорту емірату, аналогічним чином заявив у понеділок державній радіостанції Dubai Eye, що проєкт наразі тільки починається.

«Ми ще не підписали контракт із жодним партнером».

Оприлюднено деякі подробиці про програму. Місто планує чотири «вертипорти» біля міжнародного аеропорту Дубая, найбільш завантаженого у світі, центру столиці емірату, штучного архіпелагу Пальма Джумейра та Дубай Марини. Ці точки включатимуть два стартові майданчики та чотири точки зарядки для летючих таксі.

Ціни на летючі таксі «будуть такими ж, як на лімузини в Дубаї, можливо трохи вище». Тарифи на послуги лімузинів мінімум на 30% вищі, ніж вартість таксі у місті. Мінімальна вартість проїзду у таксі становить близько $3,25 плюс $0,5 за кілометр.

Відступом від більш ранніх планів виглядає використання пілотованих летючих таксі, а не автономних. Офіційні особи Дубая описали таксі як місце пілота і чотири місця для пасажирів на борт. Проте випробування триватимуть і з автономними таксі, що літають.

Прототип Joby може пролетіти понад 240 кілометрів без заряджання. Таксі злітає і приземляється вертикально, яке ротори в польоті нахиляються вперед. Його максимальна швидкість становитиме 320 км/год.

Відео, розміщене в обліковому записі шейха Мохаммеда у Твіттері, також включало логотип лондонської інфраструктурної компанії Skyports, яка також працює над летючим транспортом. Компанія вже тестує свою модель вертипорта недалеко від Парижа та працює з Joby.

 

Джерело: Bloomberg

Disqus Comments Loading...