Рубрики НовиниСофт

Epic планує оскаржити «недобросовісний» податок Apple на сторонні платежі

Опубликовал
Катерина Даньшина

Розробник Fortnite вважає, що 27% комісія Apple суперечить судовому рішенню, який нещодавно дозволив розробникам посилатись на сторонні системи оплати, і вже готує нове клопотання.

Нагадаємо, у 2021 році окружний суд США наказав Apple надати розробникам дозвіл посилатися на зовнішні системи оплати — компанія подала апеляцію, яку на початку цього місяця також відхилили.

Водночас власник App Store знайшов спосіб зберегти свої заробітки, запропонувавши комісію у 27% на сторонні платежі (не набагато менше за стандартний податок у 30% на платежі, здійснені через систему Apple). Компанія надала й інші «‎обтяжливі» для розробників вимоги — як-от надання звітів про транзакції кожні 15 днів.

Гендиректор Epic Тім Суїні назвав ці вимоги «‎недобросовісними» і нині його компанія, як повідомляє Bloomberg, планує звернутися до Окружного суду Північної Каліфорнії в Окленді. Адвокати зазначили в клопотанні, що суд «‎залишив двері для цієї справи відкритими», щоб Epic «могла подати заявку на санкції чи іншу допомогу», якщо вважатиме що Apple порушила постанову.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Водночас виробник iPhone через суд намагається змусити Epic відшкодувати йому $73 млн судових витрат.

Тим часом на вимогу нового Закону про цифрові ринки, який набуде чинності у перші дні березня, Apple має дозволити стороннє завантаження й клієнтам з ЄС — схоже, з тими самими обмеженнями та комісіями. Інші компанії активно готують нові варіанти завантаження для клієнтів: Meta розглядає систему, яка дозволить завантажувати програми безпосередньо з рекламних посилань прямо у Facebook, а от Spotify, яка давно критикує 30% комісію з платежів для Apple, запустить власну платіжну систему.

Disqus Comments Loading...