Рубрики НовиниСофт

Гетманцев: до бюджету надійшли $305 000 податків від сервісу OnlyFans — це перші надходження від «податку на Google»

Опубликовал
Володимир Скрипін

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів, що відома платформа продажу контенту для дорослих OnlyFans Сайт, де знаменитості, секс-працівники та учасники фільмів для дорослих публікують свої відеозаписи та фотографії, а їх передплатники сплачують щомісячну плату за доступ до контенту. перерахував до бюджету 305 тис. дол. податкових зобов’язань і це перші надходження від так званого «податку на Google».

Сам Гетманцев прокоментував подію таким чином:

«Внесок індустрії розваг у фінансування нашої Перемоги.

😎Очікуємо наступні!»

Окрім впровадження «податку на Google», Данило Гетманцев відомий ще декількома подібними суперечливими ініціативами, включаючи безліч спроб обмежити ФОПам можливість співпрацювати з юрособами.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Минулого тижня українські підприємці звернулись з відкритим листом до президента Володимира Зеленського із проханням негайно усунути Данила Гетманцева з посади секретаря Нацради Відновлення та з податкового комітету Верховної Ради. Станом на 24 травня його підписало понад 15 тис. підприємців. Підписанти називають Гетманцева «уособленням регресивного, популістського соціалістичного підходу», а також «послідовним противником економічної свободи, прихильником жорсткішого державного регулювання та придушення підприємницької ініціативи». Президент поки що ніяк не відреагував на лист, проте він може звільнити Гетманцев лише з посади секретаря Нацради Відновлення, а призначення голів комітетів Верховної Ради лежить поза компетенцією Президента України (звільнити його може лише Парламент).

Що це за «податок на Google»

мова про так званий закон щодо «податку на Google (№ 1525-ІХ), який був ухвалений Верховною Радою у червні й того ж місяця підписаний Президентом. Ми неодноразово писали про цей суперечливий законопроєкт авторства горезвісного Данила Гетманцева у попередніх новинах. Головне в ньому — зміни до статті 208 Податкового кодексу України, яку в новій редакції має доповнити норма про оподаткування електронних послуг. Згідно з текстом цієї норми, компанії-нерезиденти, які надають фізособам на території України свої електронні послуги, повинні сплачувати ПДВ у розмірі 20%.

Закон набув чинності 1 січня 2022 року та зобов’язує іноземні ІТ-компанії без офіційного представництва в Україні зареєструватися платниками податку на додану вартість за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищує 1 млн грн на рік. Від сплати ПДВ звільняються лише операції з постачання послуг з дистанційного навчання через Інтернет (якщо мережа використовується виключно як засіб комунікації між викладачем і слухачем) та окремі освітні сервіси Згідно з текстом закону, операції з постачання освітніх послуг шляхом доступу до публічних освітніх, наукових та інформаційних ресурсів у мережі Інтернет з галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, якщо їхнє проведення та надання не потребує участі людини.

Раніше автор ініціативи Данило Гетманцев стверджував, що лише від рекламних послуг онлайн Україна може отримати 3 мільярди гривень на рік та запевняв, що Facebook та Viber готові платити податки в Україні.

***

Водночас ми не можемо не згадати, що наприкінці квітня OnlyFans призупинив обслуговування акаунтів та платежі авторів з росії.

Disqus Comments Loading...