Гігантські «‎баблтрони», ймовірно, сформували сили Всесвіту вже за кілька секунд після Великого вибуху

Опубликовал
Катерина Даньшина

«Баблтрони» або «бульбашкові електрони» — теоретичні гігантські прискорювачі частинок, які, можливо, допомогли зробити Всесвіт таким, яким ми його знаємо.

Ранній Всесвіт пережив найбільш енергійні та трансформаційні події, які взагалі коли-небудь відбувалися. І одна із таких, фрагментація фундаментальних сил природи, ймовірно, була спровокована зіткненням масивних бульбашкових електронів з дещо кумедною назвою «‎bubbletrons», пишуть в новому дослідженні, на яке посилається Live Science.

Бульбашки в хаосі

Чотири фундаментальні сили природи — гравітація, електромагнетизм, сильна та слабка ядерні взаємодії — не завжди аж настільки різні. При високих енергіях вони починають взаємодіяти та зливатися, що відображено у найпотужніших на сьогодні колайдерах, коли електромагнетизм і слабка ядерна взаємодія перетворюються в «‎електрослабку» силу.

Гігантська газова бульбашка у космосі, помічена телескопом Габбла. Фото: NASA

Однак фізики підозрюють, що при вищих енергіях, злиття можливе і для інших сил. І, ймовірно, це відбулося під час Великого вибуху. Коли космос охолоджувався і розширювався зі свого раннього стану, сили відокремлювалися одна від одної під час фазового переходу. Це розщеплення могло бути плавним і спокійним, як перехід льоду, що тане, у воду, або неймовірно бурхливим, як перехід киплячої води в пару.

Нове дослідження припускає, що якби переходи були жорстокими, то Всесвіт міг би на короткий час наповнитися гігантськими бульбашками: поза ними б лишилися об’єднані сили, а в середині — відокремлені. Згодом ці «‎баблтрони» розширювалися і стикалися, створюючи той Всесвіт, про який нам відомо.

Курс UI/UX дизайну від Mate academy.
На курсі ви навчитесь створювати інтуїтивно зрозумілі та привабливі інтерфейси вебсайтів і застосунків. Ви також освоїте ключові принципи дизайну та дізнаєтесь як виділятися на ринку. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо. Сертифікат теж буде!
Дізнатися більше про курс

Краї бульбашок, що розширюються, можуть розганяти будь-які сусідні частинки до неймовірно високих швидкостей. Потім ці частинки врізалися б в інші, як це відбувається в лабораторних експериментах на прискорювачах, вивільняючи енергію та нові частинки. Крім того, бульбашки згодом злилися, ставши ще одним джерелом для утворення частинок.

Темна матерія і мікроскопічні чорні діри

Дослідники кажуть, що ці бульбашки могли досягти енергії, необхідної для утворення гіпотетичних частинок темної матерії. Відповідно до розрахунків команди, ці частинки мали б достатню масу та кількість, щоб пояснити кількість темної матерії, що нині спостерігається у Всесвіті. Баблтрони також могли стати джерелом для утворення таких екзотичних об’єктів, як мікроскопічні чорні діри.

«Мелодії» гравітаційних хвиль

Мабуть, найважливіше у дослідженні те, що вчені виявили, що таке розширення та зіткнення баблтронів могло б створити «мелодії» гравітаційних хвиль — на той, час ці звуки б поширились по всьому світу, а їх відгомін можна було б почути у космосі й сьогодні, через мільярди років.

В іншому дослідженні вказували на те, що Всесвіт заповнений фоновим «дзижчанням» гравітаційних хвиль. І хоча більшість, ймовірно, є результатом зіткнень надмасивних чорних дір, джерела деяких можуть сягати часів раннього Всесвіту.

Дослідники зазначили, що майбутній аналіз із застосуванням матриць синхронізації пульсарів, а також майбутніх детекторів гравітаційних хвиль, таких як LISA та телескоп Ейнштейна, може знайти прямі докази значного — але швидкоплинного — існування баблтронів.

Disqus Comments Loading...