Google анонсував Project Tailwind — прототип віртуального блокнота з ШІ для аналізу нотаток та документів

Опубликовал
Андрей Русанов

Нотатник Project Tailwind навчається на ваших документах та виконує роль інтелектуального помічника. Google розробив концепт як інструмент для студентів, але може бути потрібний в інших сферах життя, де виконується робота з багатьма текстами.

«Як і в справжньому записнику, ваші нотатки та ваші джерела живлять Tailwind, — каже Джош Вудворд, старший директор з управління продуктами в Google. — Це працює так: ви можете просто вибрати файли з Google Диску, і він ефективно створює персональну та приватну модель ШІ для роботи з інформацією, яку ви надаєте. … Ми ​​зрозуміли, що це не лише для студентів. Це корисно для тих, хто синтезує інформацію з багатьох джерел. Наприклад, письменники, які вивчають статті, фінансові аналітики, юристи, які вивчають справу».

У прикладі, який Вудворд продемонстрував на сцені, блокнот отримав багато нотаток про дослідження, а потім відібрав ключові теми та запропонував питання. За допомогою інструмента можна створити глосарій на тему або виконати іншу систематизацію.

Матеріалів щодо Project Tailwind досить мало і не до кінця зрозуміло, як саме він працює, але концепція виглядає корисною та привабливою. Дійсно, якщо мовні моделі ШІ можна точно налаштовувати для роботи з певними типами даних – чому б не налаштувати їх на дані користувача? Поки що Google описує технологію як прототип, який був зібраний за останні кілька тижнів з використанням нового API PaLM 2.

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

Потенційна проблема індивідуальних моделей ШІ – обмеження обчислювальної потужності. Популярні ШІ використовують спеціальні обчислювальні пристрої NVIDIA або інших виробників, які компанії купують у великих кількостях. Питання викликає й надійність результату – мовні моделі часто просто вигадують інформацію. Наразі концепція, запропонована Project Tailwind, виглядає скоріше як поле для дослідження, а не готове рішення.

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...