Ілон Маск закупив 10 тисяч GPU для створення ШІ-проєкту в Twitter – ймовірно, генеративного чатбота, подібного до ChatGPT

Опубликовал
Катерина Даньшина

Twitter, схоже, просунувся уперед з власним проєктом штучного інтелекту. Повідомляється, що Ілон Маск закупив тисячі графічних процесорів для використання в центрі обробки компанії. Раніше також мільярдер найняв двох ексдослідників DeepMind.

Проєкт передбачає створення генеративного ШІ, однак незрозуміло, як Twitter використовуватиме цю технологію. Припускають, що вона допоможе компанії відновити рекламний бізнес.

Мільярдер останнім часом активно критикував творця ChatGPT – компанію OpenAI, співзасновником якої був у 2015 році. І зараз можна по-новому поглянути на нещодавнє рішення Маска підписати відкритий лист із закликом до компаній на 6 місяців припинити розробку ШІ.

«Я не знаю, як некомерційна організація, якій я пожертвував приблизно $100 мільйонів, якимось чином перетворилася на прибуткову компанію з ринковою капіталізацією в $30 мільярдів. Якщо це законно, чому це не роблять усі?», – написав Маск.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Утім нещодавній звіт Semafor вказує на те, що ворожнеча підприємця з OpenAI є більш особистою. Повідомляється, що у 2018 році Маск сказав Сему Альтману (нині гендиректору OpenAI), що дослідницька лабораторія сильно відстає від Google і запропонував свою кандидатуру на посаду CEO. Альтман та інші співзасновники OpenAI відхилили цю пропозицію, а Маск того ж року залишив компанію (посилаючись на конфлікт інтересів у своїй роботі в Tesla) та відмовився від обіцянки надати $1 мільярд фінансування, внісши лише $100 мільйонів.

Лабораторія стикнулася з раптовим дефіцитом коштів, а у 2019 році оголосила, що створює комерційну дочірню компанію, щоб отримати капітал, необхідний для фінансування своєї роботи. Фірма почала працювати з Microsoft, яка надала стартапу мільярди доларів та ресурси, одночасно забезпечивши собі ексклюзивні ліцензії на використання технологій OpenAI у власних продуктах.

Коли OpenAI відкрила ChatGPT для публіки в листопаді, і чатбот почав домінувати в заголовках, Маск, як повідомляється, був «розлючений». Через місяць він перекрив доступ OpenAI до бази даних Twitter для навчання. І тепер він, здається, хоче позмагатися зі своєю старою командою.

Раніше під час розгляду судової справи проти соцмережі Маска, виявилось, що Twitter, як компанія більше не існує і належить новому підприємству мільярдера під назвою X Corp.

 

Disqus Comments Loading...