Рубрики НовиниСофт

Google видалила з пошуковика 6 млрд «піратських» URL-адрес на вимогу 300 тисяч правовласників протягом останніх 10 років

Опубликовал
Катерина Даньшина

Google проводить спільну роботу з власниками контенту над створенням «чорного списку сайтів», які порушують права власників контенту, ще до того, як алгоритми пошуковика зможуть їх проіндексувати. Запити на видалення посилань у Google нещодавно досягли рекордного рівня у 6 мільярдів URL-адрес.

Політика Google щодо порушення авторських прав, викладена на сторінці Звіту про прозорість, відповідає сумнозвісному Закону про авторське право в цифрову епоху (DMCA) і «надає простий та ефективний механізм для власників авторських прав із країн/регіонів по всьому світу». Власник авторських прав може надіслати Google повідомлення про видалення передбачуваного піратського посилання, і компанія видалить контент порушника з результатів пошуку після ретельної перевірки.

За останні 10 років Google отримала 6 006 830 816 запитів на видалення посилань з результатів пошуку від 326 888 правовласників. 4 043 339 посилань були доменами верхнього рівня. 333 253 запити були надіслані від організацій, що діють від імені своїх клієнтів-правовласників.

10 найактивніших організацій у сукупності повідомили про майже 2,5 мільярди URL-адрес, що становить понад 40% від загальної кількості запитів.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Цікаво, що тільки 400 доменів винні в 41% усієї діяльності Google по видаленню зі списку – іншими словами, майже половина видалень припадає на сайти, які регулярно розміщують матеріали, що порушують авторські права, такі як The Pirate Bay та інші. Крім піратських хостів, запити на видалення зі списку, відправлені в Google, включали “помилкові тривоги” – скаржилися, наприклад, на веб-сайти Білого дому, ФБР, Disney, Netflix та інші.

Цифри, надані Google, показують, що найпопулярніша пошукова система в Інтернеті та одна з найбільших технологічних компаній, має добрі стосунки з власниками контенту та правовласниками. Це суперечить тим часам, коли компанія активно виступала проти будь-яких сторонніх дій щодо обмеження веб-індексації. Тепер Google добровільно працює з третіми сторонами та приймає запити на видалення посилань, які ще навіть не проіндексовані пошуковою системою.

Google складає спеціальний “чорний список”, щоб запобігти додаванню піратських посилань у результати пошуку в майбутньому. Колись важливе для компанії питання про безкоштовний “доступ до інформації” тепер виглядає як невелика примітка. Google каже, що, як і раніше, ведуться “активні дискусії з політиками по всьому світу про те, як найкраще боротися з онлайн-піратством і надавати користувачам легітимний контент”.

Раніше Google повідомила, що покращить інструмент «Результати про вас» — з 2023 року користувачам надсилатимуть повідомлення про появу особистого номера, електронної пошти або домашньої адреси в пошуку. Компанія стверджує, що нова система повідомлень буде доступна всім – хоча стане особливо корисним інструментом для людей, які займають високі посади або тих, хто зазнає переслідувань. Варто зазначити, що Google видаляє лише результати пошуку, а не сам контент в Інтернеті. Інформація, як і раніше, буде знаходитися на будь-якому сайті, на якому вона розміщена, але людям буде важче її знайти.

Джерело: Techspot

Disqus Comments Loading...