Рубрики НовиниСофт

Google відзначила 82-річчя з дня народження винахідника ігрового картриджа Джеррі Лоусона дудл-грою, стилізованою під піксельні ігри 80-х

Опубликовал
Вадим Карпусь

Компанія Google присвятила свій сьогоднішній дудл 82-річчю з дня народження Джеральда «Джеррі» Лоусона, одного з батьків сучасних ігор. Свого часу він очолював команду, яка розробила першу домашню ігрову відеосистему зі змінними картриджами.

Лоусон народився у Брукліні, штат Нью-Йорк, 1 грудня 1940 року. З раннього віку він порався з електронікою. Він ремонтував телевізори у своєму районі та створював власну радіостанцію, повторно використовуючи деталі. Джеральд Лоусон навчався у Квінс-коледжі та Міському коледжі Нью-Йорка, а потім переїхав, щоб почати кар’єру в Пало-Альто, Каліфорнія. На той час місто та його околиці стали відомі як «Кремнієва долина» через бурхливий розвиток нових технологічних компаній, що відкриваються в цьому районі.

Після прибуття до Каліфорнії Лоусон приєднався до компанії Fairchild Semiconductor як технічний консультант. Декілька років потому він став директором з проєктування та маркетингу відділу відеоігор Fairchild, де він керував розробкою системи Fairchild Channel F. Це була перша домашня ігрова консоль зі змінними ігровими картриджами, 8-позиційним цифровим джойстиком та меню паузи. Консоль Channel F проклала шлях для майбутніх ігрових систем, таких як Atari, SNES, Dreamcast та ін.

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс

1980 року Лоусон залишив Fairchild, щоб заснувати власну компанію VideoSoft, яка займалася розробкою відеоігор. Компанія створювала ПЗ для Atari 2600, яке популяризувало картридж, розроблений Лоусоном та його командою. Через 5 років VideoSoft закрилася, але Лоусон зарекомендував себе як піонер у галузі та продовжував консультувати різні компаній протягом усієї своєї кар’єри.

У 2011 році Міжнародна асоціація розробників ігор визнала Лоусона першопроходцем у галузі за його внесок у розвиток ігор. Університет Південної Каліфорнії також створив Фонд Джеральда А. Лоусона для підтримки недопредставлених студентів, які хочуть здобути ступінь бакалавра або магістра в галузі ігрового дизайну або комп’ютерних наук. Досягнення Лоусона увічнені у Всесвітньому залі слави відеоігор у Рочестері, штат Нью-Йорк.

У сьогоднішньому дудлі представлені ігри, які розробили троє запрошених американських художників та геймдизайнерів: Девіонн Гуден, Лорен Браун та Момо Піксель.

Джерело: Google

Disqus Comments Loading...