Що не так з Apple FineWoven — iFixit заглянули всередину чохлів за допомогою мікроскопу

Опубликовал
Юрій Орос

На презентації Wonderlust,  Apple разом з анонсами iPhone 15 та 15 Pro та пари Apple Watch, мотивуючи свій крок турботою про довкілля представила новий матеріал під назвою FineWoven, що на 68% складається з перероблених матеріалів.

Користувачі вже почали скаржитися на якість чохлів із FineWoven, тож тепер iFixit вирішила провести масштабні випробовування чохла для iPhone, застосувавши мікроскоп.

Чохол для iPhone 15 Pro в наближенні 1х, 52х та 490х

Тканина відповідає своїй назві — окремі волокна дуже тонкі! Вони мають товщину близько 6 мкм (мікрон) — це приблизно 1/12 ширини людської волосини (на третьому фото пасмо волосся має ширину 72 мкм). Групи цих волокон утворюють нитки товщиною приблизно 150 мкм.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

Випробування тканини

Тканина FineWoven має добрий вигляд — доки її не торкнутися. Але що, якщо подряпати тканину ключем або нігтем?

Оскільки переплетення дуже щільне, тканина FineWoven має бути досить міцною та стійкою до розривів. Однак, оскільки нитки дуже тонкі, дуже легко зіпсувати первозданне переплетення. Коли поверхня подряпана, переплетені нитки насправді не порвалися, і барвник не був пошкоджений. Скоріше, подряпані волокна відбивають світло нерівномірно порівняно з недоторканими вузлами, створюючи стійкий візуальний слід. Нитка сама по собі відносно м’яка, тому більшість кишенькових предметів залишають відбиток.

Як FineWoven реагує на плями?

Але як ці волокна справляються з рідинами, жирними руками або, скажімо, гострим соусом?

Кава

Тканина FineWoven поглинає каву,  чохол не має водовідштовхувального покриття (DWR). DWR-обробка регулює властивості поверхневого натягу тканини, заохочуючи рідини збиратися і скочуватися, а не вбиратися у волокна.

Під час експерименту кава випарувалася з чохла, не залишивши жодного сліду.

Олія

Дослідники розмазали жирний слід по чохлу, і ця пляма залишилася на ньому. Олія просочила волокна і змінила оптичні властивості, в результаті чого утворилася темна пляма. Спробували відтерти пляму мийним засобом, і вдалося освітлити її, але вона залишилася помітною.

 

Гострий соус

Тканина FineWoven не витримує високих температур. Тому якщо на чохол потрапить скажімо гострий соус на основі оцту з гарячої страви, він вбереться в тканину і зіпсує її.

Решта випробовувань

Після брудної роботи дослідники вирішили розрізати виріб та поглянути на розшарування.

Шари кейса укладаються від зовні досередини наступним чином: тканина FineWoven, сірий пінопласт, жорсткий пластиковий лист, фурнітура MagSafe/білий пінопласт, ще один жорсткий пластиковий лист і, нарешті, внутрішній шар тканини FineWoven.

Шар тканини FineWoven дуже тонкий — близько 0,17 мм. На відміну від шкіри, товщина тканого матеріалу сильно залежить від товщини нитки. Чим тонша нитка, тим тонша тканина.

iFixit спалили частину тканини FineWoven, щоб дізнатися більше про її властивості. Матеріал видав солодкий запах і залишив липку чорну масу. Це змушує їх думати, що це, швидше за все, матеріал на основі поліестеру.

Бічний каркас виглядає як пластик, але насправді теж має тонке плетіння FineWoven. Волокна були покриті своєрідною смолою, в результаті чого утворилася тверда, непориста поверхня.

FineWoven — справді тонкий і дуже акуратний матеріал, з волокнами розміром всього 6 мкм. Щільне переплетення робить тканину зносостійкою, але порізи та сліди залишаються. На жаль, без додаткового захисту, який можна знайти в спеціальному одязі, ця тканина не є водонепроникною.

Disqus Comments Loading...