Імунітет від перенесеного раніше штаму «Омікрон» може не захистити від нових підваріантів BA.4 і BA.5. У ПАР за 2 тижні захворюваність збільшилась на 259%

Опубликовал
Тетяна Нечет

Згідно з попередніми даними з Південної Африки, перенесений раніше штам Омікрон (BA.1) може не вберегти від нових підваріантів «Омікрона» BA.4 і BA.5. У країні розпочалася нова хвиля інфікувань. Незважаючи на велику кількість випадків початкового варіанту BA.1 у грудні 2021 року, коли заразилася більша частина населення країни, кількість нових випадків захворюваності на «Омікрон» збільшилася на 259% за останні два тижні. Число госпіталізацій також зросло, а смертність стала вищою на 18%.

Підваріанти «Омікрону» BA.4 та BA.5 можуть ухилятися від антитіл, що з’явилися після інфікування BA.1. В рамках дослідження, проведеного вірусологом Алексом Сігалом з Африканського науково-дослідного інституту охорони здоров’я, експерти порівняли антитіла людей, інфікованих BA.1, з їх кількістю при боротьбі організму з BA.4 і BA.5 в лабораторії. У них були зразки від 24 невакцинованих людей, інфікованих BA.1, та 15 вакцинованих, у яких також була інфекція BA.1 (вісім осіб були щеплені вакциною Pfizer/BioNTech, а сім отримали вакцину Johnson & Johnson).

У невакцинованих людей рівні антитіл, що нейтралізують, були в 7,6 і 7,5 разів нижче проти ВА.4 і ВА.5 відповідно в порівнянні з ВА.1. У щеплених падіння антитіл було нижче: у 3,6 та 2,6 рази проти ВА.4 та ВА.5 відповідно.

Хоча дослідження невелике, а дані попередні, результати показують, що нові підваріанти «Омікрону» можуть порушити захист, створений ранніми версіями цього штаму. Але загальні рівні антитіл проти BA.4 і BA.5 були вп’ятеро вищими у вакцинованих.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Однак там, де охоплення імунізацією низьке або захист від вакцин слабшає, BA.4 та BA.5 можуть спричинити нову хвилю епідемії.

У США BA.4 та BA.5 досі циркулювали лише у невеликих кількостях. Інший підваріант, BA.2, в даний час домінує та викликає сплески випадків інфікування. BA.2 схожий на BA.4 та BA.5, проте відрізняється трьома мутаціями та однією делецієюХромосомні перебудови, при яких відбувається втрата ділянки хромосоми. у спайковому (S) білку вірусу.

Тим часом, американські експерти уважно стежать за ще одним підваріантом, BA.2.12.1, який має профіль мутацій, аналогічний BA.2, але з двома додатковими мутаціями. Одна з них та сама, що і унікальна мутація в BA.4 і BA.5 (положення амінокислоти 452).

BA.2, як і раніше, домінуючий варіант у США, але BA.2.12.1 швидко набирає сили. В даний час на BA.2 припадає приблизно 68% випадків SARS-CoV-2 у США, а на BA.2.12.1 — приблизно 29%.

BA.4 і BA.5 вже виявлені в Європі та Великій Британії, а також в інших країнах.

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Тетяна Нечет