Ingenuity доведеться «просидіти» всю марсіанську зиму

Опубликовал
Тетяна Нечет

Пилові бурі та зміна сезонів обмежать можливість польоту марсольоту NASA Ingenuity протягом наступних кількох місяців.

3 травня фахівці втратили зв’язок з марсоходом Perseverance, який є ретранслятором між літальним апаратом та диспетчерами на Землі. Зв’язок був відновлений через два дні, і інженери дійшли висновку, що марсохід перейшов у режим економії енергії, коли рівень заряду батареї впав нижче допустимої межі. Марсіанська зима вплинула і на Ingenuity, пише SpaceNews.

У Лабораторії реактивного руху NASA зазначили, що збільшення кількості пилу в атмосфері блокує сонячне світло, не даючи сонячним панелям Ingenuity повноцінно зарядити батареї. Тому задля економії заряду знизили температуру, за якої гвинтокрил включає обігрівачі тощо.

«Нині ми переживаємо найгірший сезон марсіанських курних бур. Небеса сповнені пилу, а сонячні батареї майже не працюють», — сказав Яакко Каррас, головний інженер Ingenuity.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Найближчими тижнями стане ще холодніше і суворіше.

«Сподіваюся, якщо ми зможемо пройти через обидва ці періоди через кілька місяців і почнемо повертатися до марсіанської весни, коли знову отримаємо енергію», — додав він, маючи на увазі пильні бурі та зиму.

У планах — «припаркувати» Ingenuity десь на схилі, щоб збільшити кількість сонячного світла. Такий підхід раніше використовувався для марсоходів Spirit та Opportunity. Однак посадити марсоліт у потрібному місці може бути дуже складно. Тому зараз літальний апарат здебільшого «сидить».

Лабораторія реактивного руху NASA опублікувала 27 травня відео, складене із зображень, зроблених Ingenuity під час рекордного польоту 8 квітня. Марсоліт подолав 704 метри зі швидкістю 5,5 метра за секунду. Це був найтриваліший і найшвидший політ. Він став для Ingenuity 25-м, хоча в рамках місії планувалося виконати лише 5. А останній політ гвинтокрила та 28-й загалом було здійснено 29 квітня.

Disqus Comments Loading...