ІТ-індустрія України минулого року забезпечила $7,34 млрд у валюті — на $400 млн більше, ніж у довоєнному 2021-му

Опубликовал
Володимир Скрипін

За підсумками 2022 року ІТ-індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у $7,34 млрд, що на $400 млн перевищує результат довоєнного 2021 року, повідомляє Асоціація IT Ukraine із посиланням на дані Національного банку. Власне, результат повністю відповідає попереднім очікуванням.

Станом на 1 січня 2023 року ІТ бізнес перерахував до бюджету України податків та зборів на загальну суму 32,2 млрд грн. — на 4,4 млрд грн. та на 16% більше за торішній показник. Водночас автори дослідження відзначають збільшення чисельності платників податків за ІТ-КВЕДами, а саме, фізичних осіб підприємців.

«Цифра у більше ніж сім мільярдів доларів від експорту комп’ютерних послуг унікальна ще тим, що це найбільший показник за всю історію існування української ІТ-галузі, який був досягнутий саме під час війни»‎.

Асоціація IT Ukraine

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Як вже неодноразово відзначалося раніше, безперечно, зростання  ІТ-сектора є позитивною тенденцією і великим плюсом. Сподіваємося, ІТ-галузь продовжить зростання у 2023-му, проте існує думка, що масові звільнення, які почалися наприкінці 2022-го та наразі продовжуються у світових IT-компаніях (Google, Microsoft, Meta, Amazon та інші), дедалі гостріше відчуватимуться в Україні, тож існує реальний ризик сповільнення росту і зміни висхідного тренду на низхідний.

Бронювання працівників від мобілізації

Днями Кабмін окремою постановою затвердив механізм бронювання працівників телеком та ІТ-компаній, що мають статус “критичних”. Щоб забронювати працівників, компанія має підтвердити цей статус та відповідати мінімум 3 критеріям з переліку:

  • є резидентом Дія.City;
  • середня зарплата на підприємстві — не менша ніж середні зарплати по регіону за IV квартал 2021 року;
  • не має заборгованості з ЄСВ;
  • сплатила понад 1,5 млн євро податків до державного і місцевого бюджету протягом року, крім митних платежів;
  • за останній рік отримала понад 32 млн євро надходжень (не враховуючи кредити та позики);
  • є важливою для національної економіки чи потреб територіальної громади.

Важлива умова — одна компанія може забронювати не більше 50% військовозобов’язаних працівників від їх кількості на дату подання списку. Водночас керівники підприємств та їхні заступники підлягають бронюванню незалежно від віку, військового звання та військово-облікової спеціальності.

Disqus Comments Loading...