Кабмін скасовує мито та ПДВ на імпорт акумуляторів, генераторів, обігрівачів та інших товарів для енергетики [Повний перелік]

Опубликовал
Володимир Скрипін

Кабінет міністрів України вирішив звільнити від сплати ПДВ та ввізного мита акумулятори, генератори, трансформатори та інше важливе енергетичне обладнання для проходження цього опалювального сезону. Відповідна постанова буде прийнята вже сьогодні, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 8 листопада.

Оновлено [11 листопада 18:05]: Звільнення від зазначених платежів поширюється виключно на юридичних осіб, а ввезення зазначених у переліку товарів громадянами регулюється Розділом ХІІ Митного кодексу України.

Це пришвидшить надходження в Україну необхідного обладнання для проходження опалювального сезону, допоможе задовольнити попит населення та сприятиме зменшенню цін на відповідну продукцію, наголошують в уряді. Якщо пам’ятаєте, з квітня по червень в Україні діяло «нульове розмитнення» авто.

«Мова йде про газогенератори, електричні двигуни та генератори, електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі, трансформатори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі та обігрівачі, а також деякі інші товари для енергетики та забезпечення тепла. Це важливо, аби зараз прискорити ремонти, покращити забезпечення світлом, і теплом, задовольнити попит населення, а також зменшити ціни на відповідну продукцію»

фрагмент промови прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні уряду

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

Минулого тижня голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев між інших поточних ініціатив згадував проєкт, що передбачає звільнення від імпортного ПДВ обладнання, що постачається для власних потреб (без права перепродажу) зокрема, електрогенераторів.

Якраз напередодні Державна митна служба України нагадала правила декларування та оподаткування генераторів при переміщенні через митний кордон України. Так, статтею 374 Митного кодексу України передбачено, що генератори вартістю до 500 євро та вагою не більше 50 кг, які переміщуються автомобілем, залізницею або морським транспортом, звільняються від письмового декларування та оподаткування. У разі пересилання генераторів поштою, експрес-відправленням або несупроводжуваним багажем поріг безподаткового ввезення становить 150 євро. З перевищення, як відомо, потрібно заплатити податки: 32% (ввізне мито 10% від фактурної вартості та ПДВ 20% від фактурної вартості з урахуванням суми ввізного мита) від суми, яка перевищує ліміт 150 євро. Наприклад, за генератор фактурною вартістю 700 євро, що ввозиться  через автомобільний пункт пропуску, раніше необхідно сплатити митні платежі з суми, що перевищує 500 євро — загалом 64 євро:

  • 10% мита від 200 євро — 20 євро;
  • 20% ПДВ від 220 євро (фактурна вартість+мито) — 44 євро.

Цією постановою Кабмін звільняє від оподаткування імпорт генераторів та іншого енергетичного устаткування, що безперечно є хорошою новиною. Головне, щоб українські магазини не почали зловживати цією можливістю у власних інтересах, враховуючи як зросли ціни на акумулятори, генератори та іншу продукцію в умовах підвищеного попиту.

Що цікаво, звільнення зробили в рамках «заходів протидії коронавірусу SARS-CoV-2». Схоже, це потрібно було зробити саме в такий спосіб. Повний текст постанови згодом має з’явитися на сайті Кабміну (поки документу на сайті немає). Водночас депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк вже опублікував копію документа з повним переліком товарів, які тимчасово звільняються від оподаткування.
Disqus Comments Loading...