Знову 150 євро. В Україні почав діяти новий ліміт неоподатковуваного ввезення посилок із закордону

Опубликовал
Володимир Скрипін

Минулого тижня непоміченою залишилася одна вкрай важлива подія, яка стосується оподаткування міжнародних поштових відправлень, отже виправляємося — із 30 квітня поріг їхнього безподаткового ввезення підвищився зі 100 євро до 150 євро. Нові правила набули чинності разом із Законом № 1998.

Досі для звичайних фізосіб неоподатковуваний мінімум при пересиланні товарів у відправленнях становив 100 євро. Нагадаємо, Рада ухвалила відповідні зміни щодо збільшення ліміту 25 січня, і ось зараз вони набули чинності. Водночас можна пригадати, що влітку 2019 року ліміт було знижено зі 150 євро до 100 євро, отже фактично українцям повернули неоподатковуване ввезення посилок до 150 євро.

Окрім повернення ліміту 150 євро, вдосконалено адміністрування податків щодо операцій з ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях. По-перше, встановлена однакова вартість неоподатковуваних ПДВ та митом товарних відправлень як для бізнесу, так і для населення. Значно спрощується обрахування розмитнення  — воно дорівнюватиме 32% від суми, яка перевищує ліміт 150 євро. Наприклад, якщо вартість вмісту посилки становить 200 євро, то сума розмитнення буде (200-150)*32%=16 євро.

По-друге, спрощено сплату податку операторами поштового зв’язку та експрес-перевізників у разі декларування товарів із застосуванням відповідних електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень. Ці зміни, як очікується, сприятимуть прискоренню виконання митних формальностей, а також дозволять автоматизувати митний контроль та оформлення відправлень завдяки обміну інформацією з електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Декілька українських поштових операторів, які надають послуги форвардингу доставка товарів, які клієнт замовив в зарубіжних інтернет-магазинах, що не доставляють в Україну. В процесі доставки використовуються власні чи орендовані склади компанії-оператора в країні, де здійснено замовлення. вже підтвердили у розсилках своїм клієнтам. Серед них — Ukraine-express та Meest.

«Нова пошта» також нещодавно відновила доставку товарів із закордонних інтернет-магазинів.

***

Законом також передбачено нові правила митного оформлення, але у цій частині передбачений перехідний період у 6 місяців — вони почнуть діяти з 30 жовтня 2022 року. Поки що невідомо, чи залишать суперечливе положення щодо посилення контролю за переміщенням відправлень. Мова про норму, яка зобов’язує операторів поштового зв’язку та логістичної доставки збирати копії паспортів та ідентифікаційних кодів отримувачів посилок.

Цієї правкою передбачено, що всі одержувачі міжнародних експрес та поштових відправлень мають обов’язково зазначати інформацію про так званий ідентифікаційний код одержувачів відправлень або серію та номер паспорта. Автори законопроєкту покладають цей обов’язок на експрес-перевізників та поштових операторів — раніше з критикою проти цієї норми виступили ключові оператори, включно з «Нова пошта», «Укрпошта» та DHL Express Ukraine. У «Новій пошті» стверджували, що сама правка не узгоджується із законодавством України про захист персональних даних і призведе до скупчення тисяч відправлень на складах перевізників після того, як значна кількість одержувачів просто відмовиться надавати свій ідентифікаційний код або паспорт.

Disqus Comments Loading...