Комерційний термоядерний синтез у 2028 році: Microsoft уклала контракт з Helion Energy, яка будує реактор на 50 МВт

Опубликовал
Андрей Русанов

Microsoft підписала з компанією Helion Energy  угоду про покупку електроенергії, отриманої внаслідок термоядерного синтезу. Постачальник стверджує, що технологія буде повністю готовою та працездатною у 2028 році.

До цього терміну перший у світі комерційний термоядерний реактор має бути підключений до енергосистеми у Вашингтоні. Реактор Helion Energy генеруватиме потужність 50 МВт. Для порівняння, дві перші офшорні вітряні електростанції США можуть виробляти 42 МВт.

Сказати, що завдання амбітне та важкоздійсненне – не сказати нічого. Попри нещодавні успіхи американських науковців, комерційна генерація електроенергії за допомогою синтезу поки вважається практично неможливою: необхідно ще розробити потрібні технології. Оцінки термінів появи першої термоядерної електростанції лежать у межах від одного до кількох десятиліть. Проте CEO Helion Девід Кіртлі робить незворушні та оптимістичні заяви:

«Це угода, що зобов’язує та тягне за собою фінансові санкції, якщо ми не зможемо збудувати термоядерну систему. Ми взяли на себе зобов’язання створити систему та продати її [Microsoft] на комерційній основі».

Найбільш перспективні технології отримання термоядерного синтезу з позитивним енергетичним балансом передбачають обстріл речовини потужними лазерами або утримання плазми магнітними полями за допомогою установки токамак (тороїдальна камера з магнітними котушками).

Курс Quality Assurance (QA) від Mate academy.
Курс QA — ідеальний для новачка. Від основ тестування до складних стратегій — опануйте всі технології, щоб жодна помилка не змогла вас оминути. Ми впевнені в якості нашого курсу, тому гарантуємо вам працевлаштування після його завершення.
Зареєструватись на курс
Два потоки плазми, що зливаються всередині шостого термоядерного прототипу Helion Energy

Helion Energy стверджує, що не використовує жодної з них. Компанія розробляє 12-метровий пристрій під назвою плазмовий прискорювач, який нагріває паливо до 100 млн. °C. Гелій-3 та дейтерій нагріваються до стану плазми, яка потім стискається імпульсними магнітними полями до отримання синтезу. Наукова спільнота перебуває у захопливому очікуванні публікацій, які пояснюють деталі процесу.

«Оголошення Helion підтримує наші власні довгострокові цілі в галузі екологічно чистої енергії та просуватиме ринок до створення нового, ефективного методу отримання чистої енергії», – говорить у пресрелізі Microsoft Бред Сміт, віцеголова та президент компанії.

Серед спонсорів Helion – Сем Альтман, CEO OpenAI, в яку Microsoft вклала не менше $10 млрд. Альтман є головою правління Helion і найбільшим інвестором. Можливо, він сприяв угоді з Helion.

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...