Новини Технології 10.05.2023 о 19:00 comment views icon

Комерційний термоядерний синтез у 2028 році: Microsoft уклала контракт з Helion Energy, яка будує реактор на 50 МВт

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Комерційний термоядерний синтез у 2028 році: Microsoft уклала контракт з Helion Energy, яка будує реактор на 50 МВт

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Microsoft підписала з компанією Helion Energy  угоду про покупку електроенергії, отриманої внаслідок термоядерного синтезу. Постачальник стверджує, що технологія буде повністю готовою та працездатною у 2028 році.

До цього терміну перший у світі комерційний термоядерний реактор має бути підключений до енергосистеми у Вашингтоні. Реактор Helion Energy генеруватиме потужність 50 МВт. Для порівняння, дві перші офшорні вітряні електростанції США можуть виробляти 42 МВт.

Сказати, що завдання амбітне та важкоздійсненне – не сказати нічого. Попри нещодавні успіхи американських науковців, комерційна генерація електроенергії за допомогою синтезу поки вважається практично неможливою: необхідно ще розробити потрібні технології. Оцінки термінів появи першої термоядерної електростанції лежать у межах від одного до кількох десятиліть. Проте CEO Helion Девід Кіртлі робить незворушні та оптимістичні заяви:

«Це угода, що зобов’язує та тягне за собою фінансові санкції, якщо ми не зможемо збудувати термоядерну систему. Ми взяли на себе зобов’язання створити систему та продати її [Microsoft] на комерційній основі».

Найбільш перспективні технології отримання термоядерного синтезу з позитивним енергетичним балансом передбачають обстріл речовини потужними лазерами або утримання плазми магнітними полями за допомогою установки токамак (тороїдальна камера з магнітними котушками).

Термоядерний синтез 2028 Microsoft Helion Energy
Два потоки плазми, що зливаються всередині шостого термоядерного прототипу Helion Energy

Helion Energy стверджує, що не використовує жодної з них. Компанія розробляє 12-метровий пристрій під назвою плазмовий прискорювач, який нагріває паливо до 100 млн. °C. Гелій-3 та дейтерій нагріваються до стану плазми, яка потім стискається імпульсними магнітними полями до отримання синтезу. Наукова спільнота перебуває у захопливому очікуванні публікацій, які пояснюють деталі процесу.

Основи Python для школярів від Ithillel.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

«Оголошення Helion підтримує наші власні довгострокові цілі в галузі екологічно чистої енергії та просуватиме ринок до створення нового, ефективного методу отримання чистої енергії», – говорить у пресрелізі Microsoft Бред Сміт, віцеголова та президент компанії.

Серед спонсорів Helion – Сем Альтман, CEO OpenAI, в яку Microsoft вклала не менше $10 млрд. Альтман є головою правління Helion і найбільшим інвестором. Можливо, він сприяв угоді з Helion.

США оголосили про отримання енергії у результаті термоядерного синтезу – «Одне з найбільш вражаючих наукових досягнень 21 століття»

Джерело: The Verge

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: