Корупція в китайському App Store: співробітники Apple «сприяли» просуванню ігор за «подарунки»

Опубликовал
Юрій Орос

Компанія Apple звільнила щонайменше п’ятьох співробітників, які працювали в китайському філіалі App Store. Згідно з даними The Information, Apple виявила несанкціоновані контакти з розробниками мобільних ігор або консультантами, які працювали від їхнього імені.

За словами одного з джерел, внутрішній аудит виявив порушення у 2022 році, що спричинило розслідування, яке завершилося в середині цього року. У «схемах» брали участь понад півдюжини співробітників китайського App Store, магазину застосунків, що приносить Apple мільярди доларів прибутку на рік, зокрема від мобільних ігор.

Люди працювали в кількох різних командах App Store, передає 9to5Mac:

Співробітники працювали у відділах, які допомагають розробникам отримати дозвіл на розміщення їхніх застосунків у магазині, дають їм поради, як збільшити дохід і вирішують, які застосунки розміщувати на головних сторінках App Store. Таке розміщення може мати значний вплив на успіх програми.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Одним з аспектів розслідування була комунікація між цими співробітниками та розробниками ігор або їхніми консультантами. Співробітники Apple, як повідомляється, приймали «безплатні обіди та походи в нічні клуби від клієнтів» в обмін на потенційне викриття та редакторське просування в App Store.

У Apple суворі правила, коли йдеться про такий тип комунікації. Наприклад, співробітники, які займаються оглядами та редагуванням App Store, «не мають права зустрічатися з розробниками без дозволу керівництва». Працівники, які мають «стосунки з розробниками та управлінням бізнесом», можуть зустрічатися з розробниками, але не можуть «приймати дорогі подарунки або їжу».

Окрім звільнень за порушення ділової етики, The Information також повідомляє, що минулого року Apple звільнила одного співробітника App Store, який, як стверджується, здійснив сексуальне насильство (або просто контакт, вважаючи на звільнення, а не тюремний термін) над співробітницею компанії Mihoyo:

Окремо від розслідувань ділових порушень, Apple також звільнила одного співробітника App Store минулого року за ймовірне сексуальне насильство над співробітницею Mihoyo, китайського розробника ігор, відомого популярною мобільною грою Genshin Impact.

Заява Apple:

Не коментуючи конкретні звинувачення, Apple очікує, що її працівники в усьому світі дотримуватимуться дуже суворих правил етики та ділової поведінки. Ми ретельно розслідуємо повідомлення про неналежну поведінку і в разі необхідності без вагань вживаємо негайних заходів аж до звільнення.

Disqus Comments Loading...