Країни ЄС переробили 38% використаних пластикових паковань у 2020 році

Опубликовал
Катерина Даньшина

У середньому кожен мешканець ЄС виробив 34,6 кг таких пластикових відходів, із яких перероблено 13 кг.

За даними Євростату, з 2010 по 2020 рік обсяг використаних пластикових пакувань на одну особу збільшився на 23% (+6,5 кг), а обсяг їхнього перероблювання зріс на 32% (+3,2 кг).

Попри це покращення, кількість неперероблених пластикових пакувань з 2010 року збільшилася на 3,4 кг на особу через збільшення абсолютної кількості таких відходів.

Онлайн-курс "Стратегічний маркетинг" від Laba.
Навчіться збільшувати ROI компанії, відстежувати тренди просування та завойовувати нові ринки завдяки комплексній маркетинговій стратегії.
Програма курсу і реєстрація

У 2020 році в ЄС набули чинності суворіші правила звітності про утилізацію, зокрема створення єдиної оцінки розрахунку для вторинного перероблювання та суворіший облік видів пакувальних матеріалів. Через це зафіксовано зниження ресайклінгу на 3% (з 41% у 2019 році до 38% у 2020 році).

Нідерланди, Литва, Словаччина, Іспанія, Болгарія та Кіпр переробили понад 50% використаних пластикових пакувань. Менше однієї третини відходів перероблено на Мальті, Франції, Данії, Угорщині, Ірландії, Румунії, Польщі та Австрії.

Ще у 2019 році було затверджено директиву, згідно з якою до 2021 року європейські країни мають відмовитися від використання одноразового пластику: включаючи ватяні палички, соломинки, одноразові “мішалки” та столові прилади. Законодавство також передбачає, що держави-члени ЄС мають забезпечити перероблювання пластикових пляшок на рівні 90% до 2029 року, а маркування про негативний вплив на навколишнє середовище сигарет із пластиковими фільтрами на вулиці має бути обов’язковим, як і для інших продуктів, таких як пластикові стаканчики чи гігієнічні серветки.

У 2018 році, за даними Єврокомісії, понад 80% морського сміття складалося саме з пластику.

Нагадаємо, з 1 лютого Україна ввела мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети – від 2 до 3 гривень. Уряд очікує, що це дозволить обмежити обіг пластикових пакетів та покращити екологічну ситуацію в країні. За експертними оцінками, щороку кожен українець використовує майже 500 поліетиленових пакетів, водночас у країнах ЄС цей показник становить у середньому 90. З 40 тисяч тонн пластику в Україні на перероблення йде лише 6 %. У Європі рівень утилізації сягає 70%.

Disqus Comments Loading...