Куо: попит на Apple MacBook істотно впав — за підсумками року продажі «найкращих ПК» заваляться на 30%

Опубликовал
Володимир Скрипін

Стабільне зростання продажів MacBook, яке спостерігалось протягом пандемічних 2020-2021 рр. та навіть в постпандемічний 2022-й, цьогоріч змінилося відчутним спадом — за оцінкою відомого аналітика Мін-Чі Куо, за підсумками 2023 року продажі ноутбуків Apple заваляться на 30%, до 17 млн штук.

За даними аналітика, попит на 15-дюймовий MacBook Air на M2 «істотно» впав після завершення періоду покупок до нового навчального року, і Apple у четвертому кварталі зіткнеться з нижчими постачаннями MacBook, ніж в минулі роки. Це досить показово, адже четвертий квартал історично важливий для Apple — цей високий різдвяний сезон, коли споживачі активно закуповуються гаджетами до свят. Зазвичай продажі в період різдвяних розпродажів високі, особливо в Apple.

Нова оцінка Мін-Чі Куо щодо спаду продажів MacBook на 30% у 2023-му гарно співвідноситься з нещодавніми звітами аналітиків Gartner та IDC щодо ринку ПК — минулого кварталу продажі Apple обвалились приблизно на 25%.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Щодо причин падіння продажів, за словами Куо, головними факторами є зниження попиту з боку клієнтів, які працюють вдома, а також через «зменшення споживчої привабливості» mini-LED та чипів Apple Silicon. Очікується, що Apple зменшить цьогорічний план випуску 15-дюймового MacBook Air на M2 щонайменше на 20%.

І Мін-Чі Куо, і журналіст Марк Гурман з Bloomberg незалежно повідомляють, що Apple не планує нових комп’ютерів Mac до кінця року. Натомість компанія зосередиться на «розвантаженню складів, а також переформатуванні продуктової та маркетингової стратегій» на наступний рік.

Disqus Comments Loading...