Китай побудує в Азії найбільший оптичний телескоп з дзеркалом як у «Джеймса Вебба», проєкт оцінюється у $69-84 млн

Опубликовал
Вадим Карпусь

Університет Пекіна хоче побудувати найбільший оптичний телескоп в Азії і скоротити розрив в астрономічних можливостях з рештою світу. Планується створити перший телескоп діаметром 6 метрів до 2024 року, а до 2030 року дзеркало буде збільшено до 8 метрів. Проєкт отримав назву Expanding Aperture Segmented Telescope (EAST).

Згідно з заявою Університету Пекіна, телескоп «значно покращить можливості спостереження Китаю в галузі оптичної астрономії». Передбачається, що EAST стане першим оптичним телескопом світового класу у східній півкулі. На сьогодні провідні телескопи знаходяться в Західній півкулі, в районі Мауна-Кеа на Гаваях, в Атакамі в Чилі та на Канарських островах біля узбережжя північно-західної Африки.

Перша фаза проєкту EAST передбачає створення дзеркала, що складається з 18 шестикутних дзеркальних сегментів, що нагадує дзеркало для космічного телескопа Джеймса Вебба NASA. Дзеркало матиме діаметр близько 6 метрів, що знову ж таки схоже на дзеркало JWST. Однак китайський телескоп буде розташований не в космосі на відстані близько 1,5 млн км від Землі, а на горі Сайшитен неподалік міста Ленху в провінції Цінхай на плато Тибету на висоті близько 4200 метрів. На другому етапі навколо дзеркала буде додано кільце ще з 18 шестикутних сегментів. Таким чином, до 2030 року дзеркало буде збільшено до 8 метрів у діаметрі.

Онлайн-курс "Арт Менеджер" від Skvot.
Навчіться шукати фінансування та планувати бюджет, керувати командою, запускати артпроєкти та пітчити їх так, щоб великі компанії захотіли колабитися.
Детальніше про курс

За оцінками Університету Пекіна, вартість проєкту становитиме від 500 до 600 млн юанів ($69-84 млн). Робота над проєктом триває відповідно до плану.

Джерело: space

Disqus Comments Loading...