Летючі таксі все ближче. Перший серійний eVTOL Joby Aviation отримав дозвіл на польоти

Опубликовал
Катерина Даньшина

Федеральне авіаційне управління США дозволило розпочати льотні випробування першому серійному прототипу літального таксі Joby Aviation – ймовірно, він стане першим eVTOL, доставленим клієнтам.

Joby Aviation присвятила понад 10 років розробці власного летючого таксі та залучила фінансування в розмірі $2 млрд. Компанія провела велику кількість випробувальних польотів і нині залишається лідером у перегонах з надання комерційних послуг електричного повітряного таксі.

Апарат S4 від Joby Aviation — це п’ятимісний літак, який може здійснювати вертикальний зліт та посадку за допомогою шести великих пропелерів, розподілених уздовж крил і V-подібного хвоста. Він може пролетіти понад 240 км зі швидкістю понад 322 км/год.

Його попередником був передсерійний eVTOL Joby, який пролетів понад 50 000 км з моменту створення у 2019 році.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

У порівнянні з гелікоптерами, eVTOL набагато тихіші, та як прогнозується, дешевші та екологічні. У перспективі такі електричні летючі таксі запропонують швидкий і недорогий спосіб пересування містом та між містами через затори. Однак до цього ще слід отримати сертифікацію типу FAA. Нинішній сертифікат льотної придатності, який вже отримала компанія – це лише дозвіл на початок обмежених льотних випробувань для одного літального апарату.

Повна сертифікація eVTOL такого типу запланована на 2024-й рік, а в експлуатацію S4 можуть ввести вже з 2025-го року.

Прототип призначений для ВПС США і, ймовірно, стане першим eVTOL, доставленим клієнту, після того, як опиниться на авіабазі військово-повітряних сил Едвардс у 2024 році. ВПС внесли у програму розвитку Joby до $131 млн через свою програму Agility Prime, яка спрямована на прискорення розробки футуристичних літаків – зокрема й для потенційного військового використання.

Пілотна виробнича лінія Joby в Каліфорнії, яка може виготовляти десятки літаків на рік, була створена за сприяння Toyota – найбільшого зовнішнього акціонера компанії, який надав фінансування у розмірі $400 млн.

Джерело: New Atlas, Techcrunch

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Катерина Даньшина