Новини Технології 30.06.2023 о 14:44 comment views icon

Летючі таксі все ближче. Перший серійний eVTOL Joby Aviation отримав дозвіл на польоти

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Федеральне авіаційне управління США дозволило розпочати льотні випробування першому серійному прототипу літального таксі Joby Aviation – ймовірно, він стане першим eVTOL, доставленим клієнтам.

Joby Aviation присвятила понад 10 років розробці власного летючого таксі та залучила фінансування в розмірі $2 млрд. Компанія провела велику кількість випробувальних польотів і нині залишається лідером у перегонах з надання комерційних послуг електричного повітряного таксі.

Апарат S4 від Joby Aviation — це п’ятимісний літак, який може здійснювати вертикальний зліт та посадку за допомогою шести великих пропелерів, розподілених уздовж крил і V-подібного хвоста. Він може пролетіти понад 240 км зі швидкістю понад 322 км/год.

Його попередником був передсерійний eVTOL Joby, який пролетів понад 50 000 км з моменту створення у 2019 році.

Електричне летюче таксі Joby Aviation отримало дозвіл на польоти від регулятора США

У порівнянні з гелікоптерами, eVTOL набагато тихіші, та як прогнозується, дешевші та екологічні. У перспективі такі електричні летючі таксі запропонують швидкий і недорогий спосіб пересування містом та між містами через затори. Однак до цього ще слід отримати сертифікацію типу FAA. Нинішній сертифікат льотної придатності, який вже отримала компанія – це лише дозвіл на початок обмежених льотних випробувань для одного літального апарату.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Повна сертифікація eVTOL такого типу запланована на 2024-й рік, а в експлуатацію S4 можуть ввести вже з 2025-го року.

Прототип призначений для ВПС США і, ймовірно, стане першим eVTOL, доставленим клієнту, після того, як опиниться на авіабазі військово-повітряних сил Едвардс у 2024 році. ВПС внесли у програму розвитку Joby до $131 млн через свою програму Agility Prime, яка спрямована на прискорення розробки футуристичних літаків – зокрема й для потенційного військового використання.

Пілотна виробнича лінія Joby в Каліфорнії, яка може виготовляти десятки літаків на рік, була створена за сприяння Toyota – найбільшого зовнішнього акціонера компанії, який надав фінансування у розмірі $400 млн.

Джерело: New Atlas, Techcrunch

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: