Лідери США та Китаю мають підписати договір, який не дасть штучному інтелекту контролювати ядерну зброю

Опубликовал
Юрій Орос

Лідери США Джо Байден і Китаю Сі Цзіньпін мають намір підписати угоду, що обмежує використання штучного інтелекту в системах управління ядерною зброєю.

Вони мають зустрітися в середу на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) в Сан-Франциско на тлі зростаючої напруженості між державами, передає Business Insider.

Серед головних питань порядку денного — поширення штучного інтелекту у військових технологіях, повідомили джерела. Байден і Сі мають укласти угоду, що обмежує використання ШІ в автономних засобах ураження, як-от дрони, а також у системах, що використовуються для контролю і розгортання ядерних боєголовок, йдеться в повідомленні.

В останні місяці напруженість у відносинах між США і Китаєм зросла: американські військові закрили канали зв’язку з китайськими військовими після того, як у лютому біля узбережжя США був збитий шпигунський аеростат.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Держави також зайняли протилежні сторони щодо російської агресії в Україні: Сі надає економічну та дипломатичну підтримку президенту росії (військового злочинця, оголошеного в міжнародний розшук), а США надають військову допомогу народу України.

У війні між Ізраїлем і ХАМАС Пекін критикував військову кампанію Ізраїлю в Газі, позаяк Білий дім підтримує її. Але в середу Байден і Сі, як очікується, спробують зменшити напруженість, а використання штучного інтелекту в озброєнні є одним з питань, де вони мають спільну позицію.

Обидві країни підписали в лютому в Гаазі угоду про відповідальне використання ШІ у військовій сфері, а на саміті в Блетчлі-Парку, Великобританія, на початку листопада вони були серед тих, хто домовився про спільну роботу над подоланням загрози, яку несе в собі ця технологія.

США і Китай вже кілька років намагаються інтегрувати ШІ у свої збройні сили, але зростає занепокоєння щодо його використання в автономних системах озброєнь, які можуть самостійно обирати та вражати цілі.

Оріана Скайлар Мастро, співробітниця Інституту міжнародних досліджень Стенфордського університету, розповіла в інтерв’ю, що наразі системи ядерної зброї контролюються людьми, «але ведеться дискусія про автоматизацію частини цих процесів».

Disqus Comments Loading...