lifecell запустив першу на Одещині енергонезалежну базову станцію на сонячних батареях

Опубликовал
Володимир Скрипін

На Одещині тестують першу енергонезалежну базову станцію, яка здатна працювати навіть під час блекаутів та забезпечувати зв’язком тисячі українців, розповів у своєму Telegram очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Оновлено: У «Vodafone Україна» нам зауважили, що це не перша така енергонезалежна БС на сонячних батареях в Україні, оскільки у них така працює з 2018 року. Вона розташована у Карпатах, у районі гори Говерла на висоті 1550 м над рівнем моря. Зважаючи на складність виконання технічних робіт на такій висоті, фахівці компанії свого часу прийняли рішення встановити саме таку станцію. Ми змінили заголовок на більш коректний.

Станцію запустив мобільний оператор lifecell — її підживлює 7 фотогальванічних панелей Електричні пристрої для перетворення частини видимих і інфрачервоних електромагнітних хвиль у електричну енергію за допомогою фотоелектричного ефекту.

Поки що станція працює в тестовому режимі, а інженери стежать за результатами та збирають дані для оцінки перспектив подальшого масштабування ініціативи. Повідомляється, що наразі спеціалісти задоволені якістю роботи та безперебійним зв’язком.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Також телекомівці активно готуються до майбутнього осінньо-зимового періоду. У Мінцифри зазначають, що із 34 тисяч базових станцій наразі понад 90% забезпечені акумуляторами, ще близько 10% — генераторами. Українські оператори замінюють свинцеві батареї на літієві, щоб за відсутності світла зв’язок зберігався довше.

Наприкінці травня Мінцифри спільно з Nokia анонсувало запуск пілотного проєкту з відновлення телеком-інфраструктури, який передбачає прокладання інтернет-мереж на деокупованих територіях під землею, щоб забезпечити більший захист та стійкість до обстрілів і знеструмлень. Невдовзі він стартує на Херсонщині, а першим тестовим населеним пунктом стане Посад-Покровське. Далі ініціативу масштабують на інші області, які постраждали від російських обстрілів. Рік тому Світовий банк оцінював збитки українського телеком-ринку від російської агресії вже сягнули $2,6 млрд.

Disqus Comments Loading...