Рубрики НовиниСофт

Linux побила рекорд за кількістю встановлень на ПК – аж 3% вперше за 30 років

Опубликовал
Андрей Русанов

Операційна система Linux не набула поширення на ПК. Сумарна частка всіх встановлених дистрибутивів завжди коливалася близько 1-2%. За даними StatCounter, Цю позначку було подолано – у червні частка Linux на ПК склала 3%.

Нині частка Windows ринку ПК дорівнює 68,15%, MacOS – 21,38%, Chrome OS – 4,15%, а Linux використовують на 3,08% ПК. Близько 3,24% всіх систем працюють під управлінням FreeBSD або невідомої операційної системи, яка, швидше за все, є дуже новою або дуже старою версією поширених ОС.

Частка Linux подвоїлася з 1,64% у 2018 році до приблизно 3% у 2023. Відсоток MacOS зріс з 12,33% у 2018 році до 21,38%, частка Windows знизилася з 82% п’ять років тому до 68,15%.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Хоча Linux майже не використовується на настільних ПК, ОС домінує на ринках серверів, суперкомп’ютерів, периферійних пристроїв, інтернету речей та вбудованих ПК завдяки універсальності, безпеці та відкритому вихідному коду, що дозволяє розробникам швидко впроваджувати зміни.

Користувачі занадто звикли до Windows та MacOS, щоб переходити на Linux, тому операційна система залишається аутсайдером на ринку. Проте її частка повільно зростає, хоча важко говорити про тенденцію. Можливо, популярність таких пристроїв як Steam Deck зробить Linux цікавішою для  користувачів.

Джерело: Tom’s Hardware

Disqus Comments Loading...