MacBook Pro 16 матиме процесор M3 Max із 40 ядрами GPU та до 48 ГБ оперативки. Apple викупила всі потужності TSMC для 3-нм процесорів на рік уперед

Опубликовал
Юрій Орос

Після інформації про Mac mini та ноутбуки Apple на процесорі M3, Марк Гурман із Bloomberg поділився деякими специфікаціями найпотужнішої версії MacBook Pro.

Ноутбук оснастять процесором M3 Max, у нього буде 40 відео- та 16 процесорних ядер. 12 із них будуть високопродуктивними, призначеними для складних завдань, ще чотири — енергоефективними для менш інтенсивних сценаріїв, коли можна економити заряд акумулятора. Тестовий MacBook Pro оснащено 48 ГБ оперативної пам’яті.

Порівнюючи з топовою версією процесора M2 Max для поточної лінійки MacBook Pro, новий чип матиме чотири додаткові високопродуктивні процесорні ядра та два додаткових ядра GPU.

Очікується, що Apple випустить 14- та 16-дюймові моделі MacBook Pro на M3‌ Pro та ‌M3‌ Max у 2024 році. Менш продуктивний M3‌ Pro — 12-ядерний процесор та 18 графічних ядер, а базовий M3‌ — 8 ядер процесора та 10-ядерну графічну підсистему. Першими мають дебютувати саме найпростіші моделі комп’ютерів та ноутбуків на M3‌ — орієнтовно в жовтні 2023 року.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

3-нм техпроцес

M3 стане першим процесором для комп’ютерів Apple, виробленим за 3-нм техпроцесом, що має забезпечити значне підвищення продуктивності за покращення результатів автономності на одному заряді акумулятора. За кілька місяців до цього (у вересні) 3-нм процесор дебютує в лінійці iPhone 15 Pro — це буде A17 Bionic.

Видання The Information повідомило про деякі нюанси виробництва нових процесорів Apple на заводах Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), передає Arstechnica. Тайванський виробник пропонує Apple сприятливі умови, компенсуючи витрати на браковані мікросхеми.

Для виробництва процесорів використовуються великі кремнієві пластини, які потім розрізають на багато окремих процесорних матриць. Багато з них, особливо на початку виробничого циклу, можуть бути дефектними — або взагалі не працювати, або не відповідати очікуваним специфікаціям.

Зазвичай розробникам чипів (замовникам) доводиться платити за кожну матрицю. Щоб компенсувати хоча б частину збитків, компанії продають молодші модифікації процесорів — із меншим числом ядер, урізаними тактовими частотами тощо. Повідомляється, що близько 70% вже вироблених 3-нм матриць для Apple були придатними для використання. Ця цифра лише збільшуватиметься у міру вдосконалення процесів.

Проте, замовлення Apple достатньо великі для TSMC, щоб заробляти навіть з урахуванням браку. Американська компанія відповідальна за 23% із 72 мільярдів доларів, зароблених TSMC у 2022 році, що робить Apple «безперечно найбільшим клієнтом TSMC». Найімовірніше, що Apple викупила всі 3-нм виробничі потужності TSMC у короткостроковій перспективі, приблизно протягом року.

Конкурентам доведеться зачекати, TSMC виробляє більшість процесорів, чипів для відеокарт, SoC для технологічних гігантів — Apple, Nvidia, AMD і Qualcomm тою чи іншою мірою користуються послугами тайванського виробника. Навіть Intel використовує потужності TSMC для своїх графічних процесорів Arc і частини майбутніх процесорів сімейства Meteor Lake.

Disqus Comments Loading...