Рубрики Новини

Мікропластик вперше виявили у людських легенях

Опубликовал
Тетяна Нечет

Нещодавно нідерландські вчені повідомили, що знайшли мікропластик у людській крові. Тобто він може потрапляти у внутрішні органи. Тепер же група дослідників з Університету Халла та лікарні Касл-Хілл у Великій Британії ідентифікувала найдрібніші частинки пластику в легеневій тканині, взятій у живих пцієнтів. Вчені опублікували статтю з описом своїх висновків у журналі Science of the Total Environment.

Попередні дослідження показали, що пластик всіх розмірів знаходять вже по всій планеті. Також виявили крихітні шматочки пластику як у живих, так і померлих людей та тварин: у селезінці, нирках та печінці.

Тепер учені знайшли 39 різних мікропластиків в 11 з 13 протестованих зразків легеневої тканини, взятої у живих пацієнтів. Це значно вище, ніж у будь-яких попередніх лабораторних тестах.

«Мікропластики раніше було виявлено у зразках, взятих у мертвих людей. Але це перше надійне дослідження, що показує наявність мікропластику у легенях живих людей. Це також показує, що вони знаходяться у нижніх відділах легень. Легеневі дихальні шляхи дуже вузькі, тому ніхто не думав, що вони можуть потрапити туди. Ці дані забезпечують важливий прогрес у сфері забруднення повітря, мікропластику та здоров’я людини. Виявлена ​​нами характеристика типів та рівнів мікропластику тепер може надати реалістичні умови для лабораторних експериментів з метою визначення впливу на здоров’я», — зазначила доктор Лаура Садофскі, старша викладачка респіраторної медицини в Медичній школі Халл-Йорка та провідна авторка статті.

Курс Python розробки від Mate academy.
Python — найпопулярніша мова 2024 року. Наш курс допоможе вам стати професіоналом, готовим до викликів сучасного IT ринку. Ви навчитеся створювати вебсайти, аналізувати дані, розробляти алгоритми, та навіть створювати штучний інтелект. .
Отримати деталі про курс

У своєму дослідженні вчені працювали з пацієнтами, які перенесли операцію з лікування різних захворювань легень і погодилися дозволити дослідницькій групі вивчити тканини, видалені з легень під час операції.

Вивчаючи шматочки пластику, дослідники виявили 12 різних його видів, у тому числі ті, що використовуються у звичайних побутових цілях, таких як одяг, пакувальні матеріали та пляшки. Експерти також були здивовані, виявивши вищий рівень пластика у пацієнтів чоловічої статі, ніж у жінок.

Дослідники зазначають, що ніхто насправді не знає, який вплив крихітні шматочки пластику можуть чинити на організм та здоров’я людей.

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Тетяна Нечет
Теги Экология