МВС та ЗСУ відкинули заклик Геращенка до українців збивати БПЛА Shahed зі стрілецької зброї — також не можна викладати у мережу фото з номерами дронів

Опубликовал
Андрей Русанов

Радник голови МВС Антон Геращенко виклав відео за участі патрульних поліціянтів, що збили БПЛА Shahed-136 у Києві, та зробив висновок, що громадяни повинні вчиняти так само, використовуючи наявну стрілецьку зброю. Цю позицію заперечила речниця Нацполіції Оксана Блищик:

«Офіційної інформації про те, що можна так робити, немає. Подумайте, як ми можемо закликати людей виходити та збивати? Поліція озброєна автоматичною зброєю і вона — спеціальна служба. До чого тут люди?»

Пізніше заклик Геращенка прокоментував і сам міністр Денис Монастирський:

«Фактично ймовірність збиття зі зброї є надзвичайно малою, а небезпека, якщо, наприклад, неосвічена людина просто зі зброєю стрілятиме вгору, перевищує можливість збити, яка може бути в цьому разі».

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Юрій Ігнат, Речник командування Повітряних сил також висловився щодо спричинення самовільної стрілянини цивільними особами:

«Якщо зараз будуть стріляти з усіх видів зброї, яка в кого вдома лежить, то на голови зверху посиплються кулі… Дайте військовим робити свою роботу, вони будуть їх знищувати, щоб завдати мінімальної шкоди населенню».

Фахівці вважають, що стрілянина аматорів по дронах є малоефективною і може спричинити важкі наслідки, аж до влучення куль у випадкових людей. Згідно з законодавством, подібні дії також не є дозволеними і можуть спричинити конфіскацію зброї та інші форми відповідальності. Також, як відомо з публікації ITC.ua, не завжди є фактом, що перед вами саме автоматичний безпілотник – у випадку з керованим варіантом можна наразити себе ж на небезпеку.

Це одне важливе питання, пов’язане з Shahed-136 – неприпустимість викладення в інтернет фото зі збитими БПЛА та їхніми бортовими номерами. За допомогою подібних свідоцтв ворог вираховує та коригує траєкторію наступних запусків. Не кажучи вже про те, що є дійсною заборона на знімання місць влучень до офіційного оприлюднення інформації про них. Докладніше про це розповідає інструктор з підготовки снайперів та головний редактор InfoCar.ua Павло Кащук у відео в Facebook.

Ми закликаємо громадян утриматися від необачних та протизаконних дій під час повітряної атаки або інших воєнних інцидентів. Довірте цю справу професіоналам та подбайте про власну безпеку.

Джерела: Hromadske, Facebook

Disqus Comments Loading...