Рубрики Новини

Нацбанк відмовляється переглядати суперечливу валютну політику попри невдоволення IT-індустрії: «Ми не будемо створювати преференцій конкретним галузям»

Опубликовал
Тетяна Нечет

За даними Асоціації IT Ukraine, не дивлячись на воєнний стан та релокацію багатьох компаній, ІТ-галузь України забезпечила рекордні 2 млрд доларів експортних надходжень протягом першого кварталу 2022 року, що на 28% більше тогорічних (1,44 млрд). З початку нападу росії Національний Банк України (НБУ) штучно стримував валютний курс. Безготівкова валюта та зокрема експортний виторг підприємств та ФОП продавалися лише за фіксованим валютним курсом НБУ (курс банківських установ не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.). Але 20 травня вийшла постанова №102, яка дозволила банкам списувати кошти з гривневих карток за кордоном за ринковим курсом. Крім того, Нацбанк зменшив ліміт на зняття готівки за кордоном до 50 тисяч гривень в еквіваленті (раніше було 100 тисяч).

Значна частина ІТ-індустрії складається із фізичних осіб-підприємців (ФОП), які часто співпрацюють напряму іноземним замовникам та отримають виторг в іноземній валюті або співпрацюють з українськими компаніями, які експортують свої послуги. Тому прибуток ФОП часто прикріплений до певного еквівалента в іноземній валюті.

«Компанії при отриманні іноземної валюти повинні продавати її за зниженим в штучний спосіб курсом, що не дозволяє виплачувати винагороду ФОП в еквіваленті до ринкового курсу. Крім того, при отриманні валюти самі ІТ-спеціалісти (ФОП) можуть продати її лише за курсом, встановленим НБУ, тоді як придбати валюту, чи розраховуватися з гривневих карток за кордоном вже за ринковим курсом. Таким чином, виникає «додатковий податок» на доходи ІТ-спеціалістів близько 26%. Такі зміни несуть прямі ризики для всіх експортних галузей, у тому числі національної ІТ-індустрії, яка орієнтована на постачання послуг іноземним суб’єктам господарювання. Фактично, відбувається пряма експропріація частини прибутку ІТ-спеціалістів (у формі різниці курсів)», — пояснили в Асоціації IT Ukraine.

Таке рішення НБУ, звісно, викликало обурення з боку українських айтівців. Вони назвали його вбивством експортерів та ФОПів. Деякі компанії вже почали відкривати своїм співробітникам рахунки в іноземних банках. І скоро бюджет України ризикує почати втрачати гроші. Але представники ІТ-індустрії все ж сподіваються на продуктивний діалог з урядом України та якийсь компроміс. Однак в інтерв’ю виданню Forbes Ukraine заступник Голови НБУ Юрій Гелетій зробив ультимативну заяву:

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

«З самого початку війни ми вирішили, що не будемо створювати преференцій конкретним галузям. По-перше, це може використовуватися для виведення капіталу, по-друге, це тиснутиме на міжнародні резерви, по-третє, це дискримінація інших галузей та громадян. Ми бачимо, що розблокування курсу готівкового ринку швидко збільшило конкуренцію на ньому. Курс на сірому ринку після спекулятивного сплеску, що виник одразу після ухвалення нашого рішення, знижується. Люди нестимуть гроші скоріше в банки, ніж в нелегальні обмінники. Зростання ліквідності легального готівкового сегмента сприятиме подальшій стабілізації ситуації», — сказав він.


А ще 25 травня президент підписав закон № 2260, який відновлює сплату податків та штрафи, реєстрацію податкових накладних та податкові перевірки. Документ набирає чинності з 27 травня.

Disqus Comments Loading...