Надлегка ракета Rocket Lab Electron відправила до Місяця супутник CAPSTONE, який візьметься за перевірку гало-орбіти для станції Gateway

Опубликовал
Вадим Карпусь

Компанія Rocket Lab здійснила запуск своєї ракети Electron із супутником CAPSTONE на борту. Мета місії полягає в тому, щоб доставити супутник до Місяця та перевірити теоретичні розрахунки щодо можливості використання навколомісячної гало-орбіти. На цій орбіті планується розмістити космічну станцію NASA Gateway.

Старт ракети Electron пройшов успішно. Також успішно завершилися заплановані етапи відділення ступенів та розгінного модуля Lunar Photon, який вийшов на низьку навколоземну орбіту. Слід зазначити, що Electron належить до ракет надлегкого класу. І це перша в історії місячна місія на ракеті такого класу.

Надалі модуль Lunar Photon повинен буде здійснити серію включень двигуна, щоб досягти цільової орбіти. Потім 25-кілограмовий супутник CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment – ​​Експеримент з експлуатації та навігації навколомісячної автономної системи позиціювання) вирушить до Місяця. Він повинен буде досягти цільової точки приблизно за 4 місяці.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Основна мета місії – протестувати та перевірити розрахункові параметри навколомісячної гало-орбіти (NRHO), яка раніше ніколи не використовувалася на практиці. Згідно з розрахунками, на такій орбіті тяжіння Землі та Місяця «врівноважуються», що забезпечує її стабільність за мінімальних потреб у паливі для корекції. Якщо все піде за планом супутник проведе на орбіті пів року. Надалі цю орбіту планується використати для розміщення станції Gateway в рамках проєкту Artemis.

Disqus Comments Loading...