NASA опублікувало фото із “посмішкою” Сонця, але навряд чи вона доброзичлива — цими вихідними Землю накриють геомагнітні бурі

Опубликовал
Катерина Даньшина

Обсерваторія сонячної динаміки NASA 26 жовтня зафіксувала три темні плями, що з’явились в атмосфері Сонця – вони розташувалися неначе два ока і рот на обличчі зірки. На перший погляд, може здатися, що Сонце нам мило посміхається. Але лише на перший погляд.

Кажуть, коли ти посміхаєшся – світ посміхається разом з тобою. Коли посміхається сонце – світ купається у плазмі. Три плями, що були виявлені обсерваторією сонячної динаміки NASA (супутником, який реєструє сонячну активність з лютого 2010 року) і сформували посмішку на зображенні Сонця — насправді є корональними дірами.

Корональна діра — це область у сонячній короніСонячна корона — зовнішня частина атмосфери Сонця, яка відстежується до відстані майже у два радіуси Сонця від сонячної фотосфери. Сонячна плазма в цій частині має малу густину й розігрівається до температур у кілька мільйонів Кельвінів. або найвіддаленішій атмосфері, звідки сонячний вітерСонячний вітер — потік іонізованих частинок, який виділяється із сонячної корони зі швидкістю 300–1200 км/с у навколишній простір у всіх напрямках. Рух цих частинок викривлює магнітне поле Сонця, Землі та галактики і галактичний вітер. виривається в космос. Подібно до сонячних плям (кількість яких є основним показником хаотичної магнітної активності, що виникає на поверхні Сонця) корональні діри здаються чорними, оскільки холодніші за плазму, яка їх оточує. З цих прохолодних порталів потік із заряджених частинок виходить у космос зі швидкістю понад 1,6 мільйона км/год.

Онлайн-курс "Бренд-менеджмент" від Laba.
Розберіться в комплексному управлінні брендом: від його структури до комунікації з аудиторією.Дізнайтесь принципи побудови бренд-стратегії, проведення досліджень і пошуку свого споживача.
Детальніше про курс

Ми можемо так чітко бачити корональні діри усміхненого сонця, тому що сонячний вітер з цих дір дме прямо на Землю. За даними Spaceweather.com, астрономи очікують, що електричний вітер потрапить в магнітне поле нашої планети десь у суботу чи неділю (29 і 30 жовтня), що, можливо, спричинить невелику геомагнітну бурю.

Найслабший клас геомагнітної бурі – клас G1 – може вивести з ладу супутники на орбіті та викликати невеликі коливання електромережі на Землі. Такі шторми також можуть “підштовхнути” полярне сяйво до нижчих широт, ніж зазвичай, що дає шанс помітити, як частинки Сонця “танцюють” в атмосфері Землі.

Це не перший випадок космічної парейдолії (схильності людей побачити обличчя в неживих об’єктах), який потрапив у новини за останні кілька років. Раніше вчені помічали розпливчастий контур Ґодзілли у хмарі зоряного газу та “знаходили” Маппета«Маппет-шоу» — англо-американська телевізійна гумористична програма, створена Джимом Хенсоном. Виходила в 1976—1981 роках. Основними дійовими особами були ляльки-маппети. на Марсі.

Джерело: Livescience

Disqus Comments Loading...